Jamison Gibson-Park maakt een try, Damian Pernaud kan hem niet afstoppen
NOS Sport

Rugbykampioen Ierland opent zeslandentoernooi met zege op Frankrijk

De rugbyers van Ierland zijn het zeslandentoernooi van 2024 begonnen zoals ze vorig jaar geëindigd zijn: winnend. In het Stade Vélodrome in Marseille versloeg de titelhouder het wat makke Frankrijk met 38-17.

Vorig jaar voltooide Ierland in het zeslandentoernooi de zogeheten grandslam door alle vijf de duels te winnen. Vrijdag werd de nieuwe editie in stijl geopend.

Na een klein half uur stonden de Ieren al met 17-3 voor, door try's Jamison Gibson-Park en Tadhg Beirne en conversies en een penalty van Jack Crowley. Voor de thuisspelende Fransen werd de avond somberder toen Paul Willemse nog voor de rust zijn tweede gele kaart in één helft pakte. Hij kwam twee keer te hoog in met een tackle.

Ierland viert een try

Op slag van rust deden de Fransen nog wel wat terug, met een try van worstelende Franse ster Damian Pernaud en een benutte conversie en penalty van Thomas Ramos. Maar snel na rust stelde Ierland al orde op zaken. Winger Calvin Nash rondde een vlotte Ierse aanval af en Crowley trapte zijn derde conversie tussen de palen (24-11).

Paul Gabrillagues (try) en Ramos (conversie) gaven de Fransen nog wat moed, maar opnieuw ontnam Ierland hen snel alle hoop. Dan Sheehan en Ronan Kelleher (try) en Crowley met zijn zesde conversie velden het oordeel.

De eerste speelronde van het zeslandentoernooi gaat zaterdag verder. Dan treffen Italië en Engeland elkaar, net als Wales en Schotland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl