De Nederlandse rugbyers onder 20 jaar winnen het EK rugby in Tsjechië
NOS Sport

Oranje wint jeugd-EK rugby en gaat zich meten met grote landen: 'Enorme stap'

Het Nederlandse rugbyteam voor spelers onder de 20 jaar is Europees kampioen geworden door in de finale van het jeugd-EK met België af te rekenen: 26-16. Oranje onder 20 treedt door de EK-winst toe tot de toptwintig van de wereld. En dat biedt veel perspectief.

Het hoogste Nederlandse jeugdteam promoveert van het derde naar het op een-na-hoogste internationale niveau en gaat meedoen aan de World Champions Trophy.

Oranje laat landen als Roemenië, Portugal en België achter zich en gaat zich vanaf nu meten met aanzienlijk grotere rugbylanden als Engeland, Schotland, Tonga en Samoa.

In 2021 wisten ook de mannen van het 'grote' Oranje een niveau te stijgen. Nederland verwierf daarmee de status van 'developing nation', waardoor er vanuit de internationale rugbybond flinke sommen 'ontwikkelingsgeld' binnenkwamen. Ook deze EK-winst brengt geld in het laatje.

"Dat was de eerste mijlpaal, dit is de tweede in twee jaar", vertelt Kristof Vanhout, de technisch directeur van Rugby Nederland. "Hiermee nestelen we ons in de subtop van het internationale jeugdrugby. Het was geen grote verrassing dat we het EK wonnen, dat was ook onze doelstelling. Maar dit is een enorme stap."

WK lonkt

De groep tieners die vandaag de EK-finale van België won, moet het toekomstige geraamte van het Nederlands team vormen. Wat dat betreft liggen er over vier jaar kansen, zegt Vanhout.

"Het WK rugby van 2027 wordt met vier landen meer gespeeld dan het vorige. Wij maken een goede kans daartussen te zitten. En dan zullen er ongetwijfeld ook jongens meedoen die vandaag het EK wonnen. "

Nederland O20 won de finale met 26-13 van de Belgen

Niet lang geleden voegde de Nederlandse bond een aantal spelers met een dubbele nationaliteit (bijvoorbeeld uit Engeland of Zuid-Afrika) toe aan de selectie van het grote Oranje.

Vanhout denkt niet dat die rugbyers het jonge talent van Nederland onder 20 in de weg zitten. "Onze opleidingen zijn pas een jaar of tien oud. Aan de nieuwe generaties wordt nu gebouwd. Die genaturaliseerde jongens in het 'grote' Oranje creëren tijd daarvoor."

In Tsjechië zette Nederland een stap richting toekomstig succes. "We zijn nu niet meer 'het kleine Nederland', maar een echt rugbyland dat door liefhebbers van de sport in de gaten wordt gehouden. Nederland wordt een steeds betere omgeving voor jong talent."

De aanvoerder van de Zuid-Afrikaanse rugbyers, Siya Kolisi, sprak een succeswens in voor de EK-finale van Oranje O20.

Zuid-Afrikaanse WK-rugbyer wenste Oranje succes: 'Jullie ontwikkelen de sport'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl