Onderwijsinspectie: mbo's maken amper werk van uitbannen stagediscriminatie
Fitria Jelyta
redacteur Nieuws & Co
Tobias van der Valk
Fitria Jelyta
redacteur Nieuws & Co
Tobias van der Valk
Scholen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) hebben nog amper beleid om stagediscriminatie te herkennen en tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs. Dit terwijl het volgens de inspectie een "hardnekkig probleem" is. Aan het onderzoek deden schoolbesturen, studenten en docenten van dertien verschillende scholen mee.
"Er wordt erkend dat het een probleem is, maar daar blijft het nog vaak bij", zegt Annelies Opstraat van de inspectie. Volgens Opstraat gaan scholen ook heel verschillend om met stagediscriminatie. "Sommigen gaan de strijd aan. Anderen zeggen dat het bij hen niet voorkomt. Maar ook bij scholen die wel actie ondernemen staat het beleid nog in de kinderschoenen."
Geen gelijke definitie
Wat de aanpak van stagediscriminatie lastig maakt, is dat mbo-instellingen geen eenduidige definitie hanteren. "We zien dat er zelfs binnen scholen onenigheid over is", zegt Opstraat.
Ze geeft als voorbeeld dat sommige bedrijven de voorkeur geven aan hbo'ers voor een mbo-functie. "Dit is discriminatie op onderwijsniveau volgens sommigen, maar er zijn ook docenten en studenten die dit als begrijpelijk selectiecriterium zien."
Daarnaast zijn er studenten die gediscrimineerd worden op basis van afkomst. Zo vertelt de Marokkaans-Nederlandse mbo-student Jacob in NPO Radio 1-programma Nieuws en Co (NOS/NTR) dat werkgevers hem nauwelijks uitnodigen voor sollicitatiegesprekken.
"Ik denk soms dat het komt door mijn Arabische achternaam", zegt hij. "Bedrijven weten ook heel goed wat voor studenten ze willen en welke ze niet willen. Het is wel kwetsend als ze die selectie al maken op basis van iemands achternaam of afkomst."
School moet gaan koppelen
"We nemen dit probleem heel serieus", zegt voorzitter Adnan Tekin van de MBO Raad in reactie op het rapport. "Uit allerlei onderzoeken blijkt dat sommige groepen studenten vijf tot zes keer vaker moeten solliciteren."
Op de vraag wat scholen doen om het probleem aan te pakken, wijst hij op het Stagepact mbo dat mbo-instellingen, MKB-Nederland het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vorig jaar ondertekenden. Daarin is onder meer afgesproken dat studenten makkelijker melding moeten kunnen maken van stagediscriminatie.
Ook is afgesproken dat alle scholen op termijn gaan werken met stagematching. Door dat systeem hoeven eerstejaars studenten niet langer zelf een stageplek te zoeken, maar worden ze door de opleiding aan een bedrijf gekoppeld. "Scholen zijn nu druk met de uitvoering hiervan. We willen dit jaar echt een fundament leggen", aldus Tekin.
De inspectie erkent dat het Stagepact mbo een belangrijke stap is. "Nu wordt het tijd dat afspraken op papier ook worden uitgevoerd", zegt Opstraat. De inspectie pleit er verder voor dat onderwijsinstellingen stagediscriminatie explicieter in hun beleid benoemen. Nu wordt het nog te vaak toegedekt met termen als 'inclusie' en 'diversiteit'.
Ook is het advies aan scholen om meer aan voorlichting te doen en te praten met leerbedrijven over wat een 'gezond leerklimaat' is. Het advies sluit aan bij een onderzoek dat het Verwey-Jonker Instituut in november publiceerde. Daarin werd geconcludeerd dat docenten beter getraind moeten worden om de afhandeling van meldingen te verbeteren.