NOS NieuwsAangepast

Advies: meer nodig voor aanpak seksueel wangedrag in hbo en wo

De overheid moet extra maatregelen nemen om seksueel wangedrag op hogescholen en universiteiten aan te pakken. Regeringscommissaris Mariëtte Hamer schrijft in een advies aan demissionair minister Dijkgraaf dat onderwijsinstellingen al wel maatregelen hebben genomen, maar dat die niet genoeg zijn om tot een cultuurverandering te komen.

Zo schiet de nazorg van slachtoffers van seksueel wangedrag nog geregeld tekort. Ook is er onduidelijkheid over wie wanneer verantwoordelijk is voor sociale veiligheid.

Het aantal slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag dat zich niet meldt of uitspreekt in het hoger onderwijs is naar schatting groot, schrijft Hamer. "De ware omvang en gevolgen ervan dringen mede door het gebrek aan die zichtbaarheid vaak nog onvoldoende door."

Helft jonge vrouwen ervaart wangedrag

Een onderzoek wijst uit dat de helft van de vrouwen tussen de 18 en 24 jaar vorig jaar een vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag meemaakte. Dat heeft ingrijpende en langdurige impact.

De meldprocedure brengt regelmatig meer schade toe aan de melder dan de ervaring zelf, zegt Hamer. Hoe de omgeving reageert op een melding speelt een cruciale rol.

Op verzoek van de minister doet Hamer een reeks aanbevelingen. Kennis en bewustwording in het onderwijs moeten worden vergroot. Hamer adviseert de minister om dit vast te leggen als eis in de zorgplicht voor sociale veiligheid.

Onderwijsinstellingen wordt aangeraden teams op te richten die zich bezighouden met sociale veiligheid. Ook kunnen hogescholen en universiteiten een risicoanalyse maken om te kijken welke zaken een cultuurverandering in de weg staan. Verder vindt Hamer het belangrijk dat studenten, docenten en medewerkers er met elkaar over praten. "Die gesprekken zijn niet vrijblijvend, het moet leiden tot echte verandering."

Vrouwonvriendelijke leuzen

Minister Dijkgraaf presenteerde vorig jaar al een plan om het probleem op scholen aan te pakken. Hij had Hamer gevraagd wat er nog meer nodig is voor het hbo en wo. Voor het mbo is dat verzoek niet ingediend, laat een woordvoerder van Hamer desgevraagd weten.

In een reactie noemt Dijkgraaf het advies van Hamer "van grote waarde" om de aanpak te verbeteren. "De brede ervaring van de regeringscommissaris en de signalen die zij in het veld heeft opgehaald scherpen ons om de aanpak nog gerichter en effectiever te maken."

Op initiatief van regeringscommissaris Hamer is al eerder het 'Studentenpact' gesloten. Diverse studentenverenigingen hebben toegezegd dat ze de dertig actiepunten van het pact zullen naleven. De aanleiding voor deze afspraak waren vrouwonvriendelijke leuzen die werden geroepen bij het Amsterdamse studentencorps. Vrouwelijke studenten werden daar door mannelijke medestudenten onder meer "sperma-emmers" genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl