Mark Caljouw
NOS Sport

Die 'zekere badminton-Mark' was plots verdwenen, Caljouw viel in een diep dal

  • Dean van het Laar

    redacteur NOS Sport

  • Dean van het Laar

    redacteur NOS Sport

Net als Mark Caljouw de overwinning ruikt, gaat het helemaal mis. De badmintonner verspeelt vorig jaar twee matchpoints en verliest de kwartfinale van de Europese Spelen. Weg kans op eremetaal. En de Olympische Spelen zijn verder weg dan ooit. De nederlaag is een flinke pets in het gezicht en heeft flinke gevolgen voor Caljouw.

Het zelfvertrouwen was plots verdwenen, net als het plezier in de sport. Maanden later, nu de beste badmintonners uit Nederland zich dit weekend verzamelen in Almere voor het Nederlands kampioenschap, is de weg omhoog gevonden. Maar vijfvoudig nationaal kampioen Caljouw is nog wel de grote afwezige op het NK.

Na een traumatische periode, waarin hij maanden bij een psycholoog liep, vecht hij zich nu terug naar zijn oude niveau, om zich alsnog te plaatsen voor de Spelen van Parijs komende zomer.

'Zielig, klein jongetje'

Voor de oorzaak moeten we terug naar afgelopen juni. Caljouw staat op matchpoint in de kwartfinales van de Europese Spelen. Wint hij de wedstrijd, dan plaatst hij zich voor de halve finales, maar nog belangrijker: dan verdient hij een ticket voor de Spelen in Frankrijk. Maar het lukt niet.

De druk werd hem te veel. Vanuit het NOC*NSF, maar ook vanuit zichzelf. "Vlak na de nederlaag stond ik onder de douche en voelde ik mij een zielig, klein jongetje. Sindsdien heb ik me enkele maanden niet mezelf gevoeld. Ik wilde niet meer badmintonnen."

"Niet dat mensen het aan me merkten, want ik lachte alles weg. Maar mijn resultaten in daaropvolgende toernooien waren ver ondermaats. Toen heb ik aan de bel getrokken en kwam ik uiteindelijk bij een psycholoog terecht."

De zekere badminton-Mark die ik altijd was, was opeens heel onzeker.

Mark Caljouw

Samen constateerden ze dat Caljouw een trauma had opgelopen. "Dat vind ik heel moeilijk om te zeggen, want er gebeurt een hoop shit in de wereld en het is maar een badmintonwedstrijd, maar die sport is wel mijn leven. De behandeling van een trauma staat gelijk aan die van een posttraumatische stressstoornis. Daarbij ga je terug naar de kern van het verdriet, en dat was voor mij het moment dat ik het verspeelde. Daar zit zoveel pijn en zoveel verdriet."

Onzekere 'badminton-Mark'

Het absolute dieptepunt maakte hij in oktober mee op de Dutch Open in Den Bosch, waar we Caljouw voor het laatst spraken. "Familie, vrienden, iedereen komt kijken. Je wilt je best doen, maar het liefst wil je meteen van de baan stappen. De zekere badminton-Mark die ik altijd was, was opeens heel onzeker."

Dat bleek ook wel uit zijn resultaat op dat toernooi, waar hij in de eerste ronde werd uitgeschakeld.

Bekijk hieronder een interview met Caljouw.

Badmintonner Caljouw viel in diep dal: 'Missen Spelen heeft veel impact op mij gehad'

Hoe diep en duister de periode ook was, naarmate de tijd vorderde kwam er licht aan het einde van de tunnel. "Na een sessie bij de psycholoog zat ik in de auto met m'n vriendin en begon ik spontaan te huilen. Daarvan dacht ik later: hé, misschien is dit wel het laatste stukje verdriet dat eruit moest. Vanaf toen wist ik dat ik er rustig over kon praten. En wilde ik ook vooruit denken."

'Connecten' met badminton

Dat deed Caljouw. Sinds de afgelopen weken voelt hij zichzelf weer transformeren tot de atleet die hij herkent. "Of de oude Mark ooit terugkomt, weet ik niet. Het belangrijkste is dat ik weer wilde connecten met badminton, en dat is nu gelukt."

Met die positieve mindset richt Caljouw zich op de Olympische Spelen, waarvoor hij nog één kans krijgt om zich te plaatsen. Daarvoor moet hij een medaille halen op de Europese Spelen. "Dat wordt ongelofelijk lastig, want ik heb geen geplaatste status waardoor ik meteen lastige tegenstanders kan treffen."

"Als het niet lukt dan is dat heel spijtig, maar dan heb ik een ervaring opgedaan waar ik heel veel van heb geleerd. Ik ga er honderd procent voor en geloof dat ik het kan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl