Michael Andretti
NOS Sport

F1 blokkeert deelname Andretti aan kampioenschap: 'Voegt geen waarde toe'

Het team van de Amerikaan Michael Andretti mag vanaf volgend jaar niet meedoen aan de Formule 1. De Amerikaanse renstal schreef zich vorig jaar in om vanaf 2025 of 2026 deel te nemen aan de topklasse van de autosport, maar de Formule 1 zet nu een streep door dat plan.

"Ons onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat de aanwezigheid van een elfde team geen waarde toevoegt aan het kampioenschap", staat in de verklaring van de Formule 1.

De discussie over de toelating van Andretti sleept al meer dan een jaar. De FIA gaf als organiserende bond afgelopen oktober wel groen licht voor deelname van Andretti. De F1 zelf, waaronder bijna alle teams, zijn tegen het idee, omdat Andretti dus geen toegevoegde waarde binnen de sport zou hebben.

Financiële belangen op de achtergrond spelen echter ook een rol, omdat deelname van een elfde team ten koste zou gaan van de opbrengsten voor de andere deelnemers. De F1 verdeelt namelijk jaarlijks een bepaald bedrag aan prijzengeld over de tien bestaande teams. Met een extra team erbij, moet iedere renstal het met iets minder doen.

Motordeal

Andretti schreef zich samen in met General Motors, dat onder de vlag van Cadillac motorleverancier wilde worden. Met eigen motoren zou het team naar eigen zeggen een grote toegevoegde waarde hebben. Tot 2028 zou Andretti echter gebruik moeten maken van klantenmotoren.

De droom van Andretti is nog niet helemaal voorbij. De F1 houdt de deur nog op een kier voor Andretti, dat in 2028 met eigen motoren wellicht alsnog zijn intrede mag maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl