Achraf Hakimi en Romain Saiss in mineur na de uitschakeling in de Afrika Cup

Topfavoriet Marokko verliest van Zuid-Afrika en ligt uit Afrika Cup

Zuid-Afrika heeft verrassend de kwartfinales van de Afrika Cup bereikt door met 2-0 te winnen van Marokko. In een wedstrijd die kwalitatief niet al te best was, bleken de Zuid-Afrikanen het effectiefst.

Een gemiste strafschop van Achraf Hakimi, een rode kaart voor Sofyan Amrabat en de benutte daaropvolgende vrije trap maakten van de slotfase een lijdensweg voor Marokko.

Het 'Rotterdamse' Kaapverdië is dinsdag de tegenstander van Zuid-Afrika in de kwartfinales.

Geen Ziyech, wel Mazraoui

Bij Marokko maakte Noussair Mazraoui zijn rentree na het begin van het toernooi gemist te hebben door een spierblessure. Hakim Ziyech was er niet bij, hij raakte in het duel met Zambia geblesseerd aan zijn enkel.

Beide ploegen begonnen relatief voorzichtig. Marokko, dat na een vierde plek op het WK van 2022 als topfavoriet voor de eindzege gold, was enkele keren dreigend en kwam een aantal keer dicht bij het openingsdoelpunt. Grote kansen bleven uit.

De Zuid-Afrikanen vierden het eerste doelpunt

Vlak voor rust kwam Marokko vaker voor het Zuid-Afrikaanse doel, maar een serieus schot op doel werd niet gelost. Zuid-Afrika kreeg ook enkele kansjes, maar echt gevaarlijk werd dat ook niet.

VAR speelt hoofdrol

Na rust dacht Marokko een strafschop te verdienen nadat Abde Ezzalzouli naar de grond was gewerkt, maar de VAR vond het niet zwaar genoeg om in te grijpen.

Tien minuten later waren het de Zuid-Afrikanen die feest konden vieren. Evidence Makgopa passeerde Yassine Bounou. Een check van de videoscheidsrechter, omdat Makgopa op de rand van buitenspel stond, liet de Zuid-Afrikanen nog in spanning, maar de treffer stond.

Vervolgens trok Marokko ten aanval. Tien minuten voor tijd schoot Ayoub El Kaabi op aangeven van PSV'er Ismael Saibari vlak voor het doel de bal tegen de hand van Mothobi Mvala. De scheidsrechter wuifde het in eerste instantie weg, waarna hij door verschillende Marokkaanse spelers werd belaagd.

Na ingrijpen van de VAR ging de bal alsnog op de stip. Hakimi schoot de bal op de lat, waardoor Zuid-Afrika ontsnapte.

Achraf Hakimi schiet zijn strafschop op de lat

Een rode kaart voor Amrabat - eerst vanwege een tweede gele kaart, maar na ingrijpen van de VAR werd die ingeruild voor een directe rode prent - leek in de blessuretijd de beslissende tegenslag te betekenen voor Marokko.

Een prachtig ingeschoten vrije trap van Teboho Mokoena in de 95ste minuut was de definitieve genadeklap.