NOS NieuwsAangepast

Rechter fluit minister terug over verdeling medisch specialisten in opleiding

Het ministerie van Volksgezondheid heeft in 2022 onterecht bepaald hoeveel medisch specialisten elk Nederlands ziekenhuis mag opleiden. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven stelt dat minister Kuipers die bevoegdheid helemaal niet had.

Het is de tweede keer binnen een maand dat een rechter Kuipers terugfluit: eerder zette de rechtbank Midden-Nederland al een streep door zijn plannen om twee kinderhartcentra te sluiten. Dat besluit was onvoldoende onderbouwd.

Kuipers is zelf inmiddels vertrokken vanwege een niet nader genoemde functie in het buitenland. Zijn opvolger Helder zei over de kinderhartcentra in gesprek te gaan met patiënten en ziekenhuizen. Over de nieuwe uitspraak zegt een woordvoerder van de demissionair minister alleen dat die nog wordt bestudeerd.

Verdeelplan

Kuipers liet in het Verdeelplan medische vervolgopleidingen vastleggen hoeveel specialisten de zeven academische ziekenhuizen mochten opleiden in samenwerking met ziekenhuizen in hun regio. Voor het cluster rond het Leids Universitair Medisch Centrum waren dat er honderd, onder wie bijvoorbeeld zeven anesthesiologen, vier cardiologen en een kaakchirurg.

Het LUMC en zes samenwerkende ziekenhuizen vonden het aantal dat aan hen was toegewezen te laag en gingen in beroep tegen de verdeling. De hoogste bestuursrechter geeft hun nu gelijk.

Volgens het college mag de minister alleen algemene aanwijzingen geven aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). "De minister mag geen aanwijzingen geven over individuele zorgaanbieders en evenmin nadere besluiten nemen om een algemene aanwijzing in te vullen", aldus het college.

Geen beroep mogelijk

VWS kan niet meer in beroep gaan tegen het besluit, omdat het college als hoogste rechter geldt in dit soort zaken. Het is volgens een woordvoerder van het college nu aan het ministerie om vervolgstappen te zetten.

Het ministerie zegt de uitspraak van het college uitgebreid te bestuderen, in gesprek te gaan met betrokken partijen zoals de NZa en de Tweede Kamer op korte termijn te informeren. Artsen die afgelopen jaar een opleidingsplek hebben gekregen, hoeven zich volgens VWS geen zorgen te maken.

Het ministerie heeft enkele maanden geleden ook al voor dit jaar een verdeelplan opgesteld. Volgens de collegewoordvoerder is het aan de ziekenhuizen om naar de rechter te stappen als ze het daar ook niet mee eens zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl