De politie is een forensisch onderzoek gestart
NOS NieuwsAangepast

Zoeken naar vermisten wooncomplex Rotterdam nog steeds niet begonnen

De politie kan vanwege instortingsgevaar nog altijd niet naar binnen in het verwoeste appartementencomplex in Rotterdam waar gisteravond na een explosie een grote brand uitbrak. Mogelijk zijn er nog drie vermiste personen in het gebouw.

Het gebouw is na de brand zo instabiel dat er zelfs geen zoekhonden naar binnen kunnen. "De woningen boven de garageboxen rusten op betonnen kolommen en die zijn zwaar aangetast. Ze staan helemaal scheef en krom en zouden zomaar kunnen instorten", zei een woordvoerder van de veiligheidsregio eerder op de dag.

Drone

De woordvoerder zei ook dat er ernstig rekening mee wordt gehouden dat de vermiste personen om het leven zijn gekomen. "Het is een behoorlijke brand, delen van het gebouw zijn ingestort dus de kans op overlijden is heel groot", aldus de woordvoerder.

Er is al met een drone gekeken of de vermisten gelokaliseerd konden worden, maar dat heeft niks opgeleverd.

Gasbrand

De brand was vanochtend rond 09.30 uur onder controle. De brandweer kon lange tijd het gebouw niet in omdat er sprake was van een gasbrand. Zo'n brand kan pas worden geblust als het gas wordt afgesloten. De netbeheerder moest daarvoor de leidingen opgraven en ze dicht maken. Dat werk werd bemoeilijkt door het vele bluswater, daardoor lopen de gegraven putten direct vol water.

Deze buurtbewoner hielp iemand uit de ravage, vertelt hij aan de NOS:

Buurtbewoner haalt man uit ravage: 'Met plafond naar beneden gezakt'

De grote brand in het appartementencomplex aan de Schammenkamp in de Rotterdamse wijk Zuidwijk brak gisteravond uit na een explosie in een garage. De ravage is groot. Volgens de veiligheidsregio raakten twee mensen gewond.

"Een gewonde is direct door buren naar buiten gehaald en zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht", aldus de woordvoerder van de veiligheidsregio. "Deze persoon was in de woning direct boven de garage waar de explosie was. Een tweede persoon kon na een kleine behandeling door de ambulance weer verder."

De explosie was in een auto in een garagebox. Door de ontploffing is het voertuig naar buiten gevlogen. De auto ligt op z'n kant op straat. Daarna brak er brand uit in meerdere woningen.

Het is niet duidelijk waardoor de explosie is veroorzaakt. "Wat we van bewoners hier horen is dat het echt een enorme explosie is geweest. En we zijn in Rotterdam onderhand echt wel wat gewend. Maar deze is echt bijzonder en daar moeten we dan ook goed onderzoek naar doen", zegt de woordvoerder.

Op deze beelden is de omvang van de brand en de ravage te zien:

Meerdere panden in brand na explosie in garagebox in Rotterdam

Er zijn meer woningen ontruimd, maar 44 woningen zijn zo beschadigd geraakt dat de bewoners er niet naar kunnen terugkeren, meldt de veiligheidsregio. Ze zijn opgevangen in een sporthal. De meeste mensen hebben een slaapplaats gevonden bij familie of vrienden. Zes mensen zijn in hotels ondergebracht. Voor de mensen uit de onbewoonbaar verklaarde woningen moet gezocht worden naar een tijdelijke oplossing.

De schade aan de woningen loopt volgens de veiligheidsregio uiteen van compleet onbewoonbaar tot aan woningen waarvan alleen de ruiten zijn gesprongen.

Ook het gebouw tegenover het gebouw waar de explosie was is zwaar beschadigd. Er liggen allerlei losse platen op het dak van het gebouw die eraf kunnen waaien en alle ruiten liggen eruit. "Voorop staat nu om de schade daar zo snel mogelijk te herstellen", aldus de veiligheidsregio.

Vuurwerkopslag

In het woonblok waar de explosie was, is ook een vuurwerkopslag gevestigd. Die liep niet direct gevaar, maar is uit voorzorg leeggehaald. Het vuurwerk lag volgens de veiligheidsregio in een opslagbunker die regelmatig wordt gecontroleerd door de milieudienst.

Ook is er een pand gesloopt om te voorkomen dat het vuur zich zou uitbreiden naar een supermarkt. In verband met de grote hoeveelheid rook die vrijkwam, werd er een NL-Alert verstuurd. Omwonenden kregen het advies om uit de rook te blijven, ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te zetten.

Vanwege het incident is de straat afgezet. Ook is een tramlijn urenlang omgeleid geweest en kunnen bussen niet stoppen in de buurt van de Schammenkamp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl