Een rechtbanktekening van Krystian M.
NOS Nieuws

Peter R. de Vries-verdachte vrijuit in andere zaak, 15 jaar voor anderen

De rechtbank heeft wegens gebrek aan bewijs Krystian M. vrijgesproken van betrokkenheid bij een poging tot liquidatie in Zeewolde. Twee mannen die de liquidatiepoging uitvoerden, kregen 15 jaar cel.

M. staat ook terecht voor de moord op Peter R. de Vries. In die zaak wordt hij verdacht van het het aansturen van de moord. Volgens justitie was de 28-jarige Pool ook de organisator van de liquidatiepoging in Zeewolde. Zelf ontkent hij iedere betrokkenheid.

Het slachtoffer werd op 5 oktober 2021, op klaarlichte dag tussen het winkelend publiek in Zeewolde beschoten met een automatisch geweer. Hij werd in een been, arm en bil geraakt en raakte zwaargewond.

Het OM had zestien jaar cel geëist. Hij werd ook verdacht van verboden wapenbezit en het stelen van een motor.

In de zaak rond Peter R. de Vries zit M. in voorarrest. Hij komt dus niet op vrije voeten. Later deze week krijgt M. de strafeis in de zaak-De Vries te horen. Zijn naam wordt ook genoemd in de strafzaak over de moord op advocaat Derk Wiersum.

'Erin geluisd'

M. stelt dat hij "erin is geluisd" door een anonieme getuige. Deze getuige, aangeduid met het nummer 5089, zou een vriend van M. zijn geweest. De rechtbank acht 5089 geen betrouwbare getuige, onder meer omdat hij wisselende verklaringen zou hebben afgelegd.

Het motief voor de liquidatiepoging werd niet duidelijk. "Een afrekening in het criminele milieu", oordeelt de rechtbank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl