De Hogeschool Utrecht op het Utrecht Science Park
NOS NieuwsAangepast

Kritiek op Hogeschool Utrecht om uitstellen collegereeks over Holocaust

De Hogeschool Utrecht (HU) wordt bekritiseerd om het uitstellen van een reeks colleges over de Holocaust. Die zou op 7 februari beginnen, maar volgens de school is dat niet verantwoord uit veiligheidsoverwegingen.

Betrokkenen zeggen tegen De Telegraaf dat de hogeschool is gezwicht voor de druk van een actiegroep. De collegereeks wordt gegeven in samenwerking met het CIDI, het Centrum Informatie en Documentatie Israël. Onder meer de pro-Palestijnse actiegroep New Neighbours had er bezwaar tegen gemaakt bij de HU.

"Wij zijn vrijdagochtend gebeld door de HU met de mededeling dat wegens alle commotie de collegereeks voorlopig wordt stopgezet", zegt CIDI-directeur Naomi Mestrum tegen de NOS. Het CIDI kreeg te horen dat "in het licht van 7 oktober werd gekeken of de maatschappelijke discussie breder kon worden getrokken."

De HU heeft overigens vrijdag ook een gesprek gehad met New Neighbours en anderen die bezwaren hadden. Uit correspondentie die is ingezien door Nieuwsuur blijkt inderdaad dat diezelfde dag, voorafgaand aan dat gesprek, al het besluit was genomen om de serie colleges uit te stellen, naar aanleiding van de aanzwellende kritiek.

'Veiligheidssituatie veranderd'

De onderwijsinstelling heeft vandaag een nieuwe verklaring uitgegeven waarin het heet dat de colleges zijn uitgesteld "omdat de veiligheid van sprekers, studenten, docenten en bezoekers nu niet gewaarborgd kan worden".

Een HU-woordvoerder zegt desgevraagd dat de school "signalen heeft ontvangen waardoor de veiligheidssituatie is veranderd." Meer details wil hij niet geven. De hogeschool stelt dat de colleges op een later moment alsnog worden gegeven, dat de onderwijsinstelling zijn eigen afwegingen maakt en zich niet laat leiden door belangengroepen of activisten.

Mestrum van het CIDI vindt het opvallend dat de hogeschool nu de veiligheid opvoert als hoofdargument. Daar zou anderhalve week geleden al over zijn gesproken met het CIDI. "Ik zie deze reactie als paniek." Ze vindt dat de HU zo laat zien dat "dreiging en intimidatie werkt".

Belangrijke taak

De gemeente Utrecht zegt in gesprek te zijn met de HU en andere betrokken partijen om te kijken "hoe we de lezingenreeks in de toekomst in goede banen kunnen leiden". Minister Dijkgraaf van Onderwijs mengt zich ook in de kwestie, hij stelt dat onderwijs over de Holocaust belangrijk is en blijft.

"Daar is geen discussie over en het staat volledig los van de spanningen die het conflict in het Midden-Oosten met zich meebrengt. Ik roep onderwijsbestuurders dringend op om die belangrijke taak te blijven vervullen. Ook wanneer het moeilijk is."

Relevante perspectieven

Het pro-Palestijnse New Neighbours vindt het "onverantwoord en zeer bedenkelijk" dat de HU samenwerkt met het CIDI. Die organisatie "verdedigt de oorlogsmisdaden van Israël", zo schrijft de actiegroep op sociale media. "Het CIDI zal dus nooit neutraal zijn, en een zinvolle educatie met alle relevante perspectieven kunnen verzorgen."

Maar het CIDI doet dat af als onzin. "Het ontgaat ons daarnaast volledig wat het Israëlisch-Palestijnse conflict te maken heeft met een collegereeks over Holocaust en antisemitisme", zegt de belangenorganisatie tegen nieuwssite Trajectum, een onafhankelijke nieuwssite die schrijft over de HU.

De HU zelf legt in de aankondiging van de reeks trouwens wèl nadrukkelijk een verband tussen denkbeelden over de Holocaust enerzijds en de noodzaak om nu deze colleges aan te bieden. De lezingen zijn toegankelijk voor docenten en studenten van de HU en voor Vrienden van het CIDI, die een gereduceerd toegangstarief betalen.

Gezwicht

Twee medewerkers van de HU die De Telegraaf sprak, menen dat het schoolbestuur is gezwicht voor de actiegroep. "Dit komt me zelfs antisemitisch voor", zegt een docent. "Als je je op deze manier de actualiteit het geschiedenisonderwijs laat voorschrijven, dan is er iets totaal niet in de haak."

Ook VVD-leider Yesilgöz noemt de situatie op X onbegrijpelijk:

Gisteren meldde New Neighbours op Instagram dat de HU de collegereeks heeft "gecanceld". In het bericht wordt gezegd dat "je uitspreken werkt".

De reacties op de post lopen sterk uiteen. De een zegt dat het schandalig is dat de school "dit mogelijk wilde maken". De ander zegt dat juist de actiegroep zich "kapot moet schamen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl