NOS Wielrennen

Aanval Mollema strandt net voor de finish, sprintzege Pithie in Cadel Evans-race

Laurence Pithie heeft de Cadel Evans Great Ocean Road Race op zijn naam geschreven. De 21-jarige Nieuw-Zeelander van Groupama-FDJ won de eendagskoers in Australië met minimale voorsprong na een sprint van een uitgedunde groep. Het is Pithie's tweede zege bij de profs, zijn eerste in de World Tour.

Nadat meerdere ploegen het voorwerk deden om de snelste mannen achter te laten voor de finale van de koers, vielen Bauke Mollema en zijn Amerikaanse Lidl-Trek-ploeggenoot Quinn Simmons in volle finale aan om een sprint voor te zijn. Hun Eritrese ploeggenoot Natnael Tesfatsion werd uiteindelijk tweede, voor Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty).

In de koers over 174 kilometer, de afsluiter van de Australische wielerweken in januari, kregen de pure sprinters het lastig. Biniam Girmay, Elia Viviani en Caleb Ewan werden op achterstand gereden op de pittige hellingen in de lokale ronde door havenstad Geelong.

Oscar Onley, een van de mannen die vorige week de Tour Down Under kleur gaven, kwam op de lokale ronde ten val. Bij een check in het ziekenhuis bleek de 21-jarige Brit van dsm-firmenich PostNL zijn sleutelbeen te hebben gebroken.

Nadat een kopgroep van vier werd teruggehaald, braken de mannen van Lidl-Trek de koers open. Eerst gingen Mathias Vacek en Amerikaans kampioen Quinn Simmons ervandoor, maar door sterk werk van Israel-Premier Tech van sprinter Corbin Strong kwam het duo niet ver.

Late aanval Mollema

Na een spervuur van aanvallen was het drie kilometer voor de streep toch weer Simmons die zich losmaakte van de groep, op dat moment nog bestaande uit zo'n twintig renners. Toen de Amerikaan bij het ingaan van de laatste kilometer werd gegrepen, ging Mollema ten aanval.

De 37-jarige Groninger pakte een kleine voorsprong, maar zag op honderd meter voor de finish de snellere mannen voorbij komen en werd elfde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl