Rosita Reijnhout na haar overwinning
NOS Wielrennen

De pas 19-jarige Reijnhout verrast zichzelf en wielerwereld: 'Kan het niet geloven'

"Ik kan het niet geloven", reageerde de 19-jarige Rosita Reijnhout na afloop van haar stunt in de World Tour-koers in het Australische Geelong. "Toen ik finishte, vroeg ik aan iedereen: heb ik gewonnen, heb ik echt gewonnen? Het is een hele schok. Ik heb nog nooit zo'n race gewonnen. Ik ben zo blij!"

De renster van Visma-Lease A Bike is met haar 19 jaar en 294 dagen de jongste winnares van een eendagskoers in de Women's World Tour ooit.

Eerste klim

"Het plan was om vandaag op de eerste klim aan te vallen", aldus Reijnhout. "Dit kwam niet helemaal uit, maar ik merkte dat ik me goed voelde. Ik volgde mijn gevoel en toen Cecilie Ludwig demarreerde, ging ik haar achterna. Toen het even stilviel, zag ik de kans om te demarreren."

"Ik pakte al snel een paar meter en vanaf dat moment heb ik alles gegeven voor de overwinning. Het is geweldig dat het dan ook lukt, mede door het goede werk van het team. Ik kan het gewoon nog niet geloven."

Reijnhouts winst komt als een grote verrassing. Op de wereldranglijst van de internationale Wielerunie UCI staat de renster op plek 391.

Ze had de afgelopen jaren nog geen zege op haar naam weten te zetten. Bij de wereldkampioenschappen voor junioren in 2022 eindigde ze op de 25ste plaats. In dezelfde categorie had ze een paar maanden eerder beslag gelegd op de vijfde plaats bij de Nederlandse kampioenschappen.

Eerste profcontract

In 2023 tekende ze haar eerste profcontract bij Jumbo-Visma. "Ik wil in de toekomst graag mijn stempel drukken op klimkoersen", sprak ze bij de ondertekening. Bij haar profdebuut eindigde ze als 57ste in Dwars door Vlaanderen.

Dit jaar begon voor Reijnhout in Australië met de Tour Down Under. In de laatste rit werd ze negende, in het eindklassement dertiende.

De overwinning in Geelong vormt een schitterende afsluiting van de Australische trip. "Ik heb heel veel geleerd, en we zijn als team écht dichter bij elkaar gekomen. Daarnaast hebben we in de wedstrijden mooie prestaties neergezet en gaan we met twee zeges naar huis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl