Manfred Ugalde
NOS Voetbal

FC Twente-trainer Oosting moet Ugalde missen: 'Dit is een enorme kans voor hem'

Hij was in de thuiswedstrijd een ware plaaggeest voor Feyenoord en zette FC Twente ook al vroeg op voorsprong. Maar Manfred Ugalde zal die rol vanmiddag in De Kuip niet opnieuw op zich nemen. De spits, eerder deze maand ook goud waard tegen rivaal AZ, is op weg naar Spartak Moskou en ontbreekt in het competitieduel in Rotterdam.

Tot leedwezen van trainer Joseph Oosting, die nog wel in conclaaf is geweest met de 21-jarige Costa Ricaan. "Ik ben zelf een type dat als-ie ergens aan begint met elkaar, dan ook met elkaar wil eindigen. Ik ben niet zo'n voorstander van een tussentijds vertrek. Maar dit is voor hem een enorme kans. Dan houdt zo'n gesprek al redelijk snel op."

En dat is balen. "Het is altijd wel goed als er interesse is van clubs voor bepaalde spelers van ons natuurlijk. Dat betekent dat we het goed doen. En dat doen we ook. Maar het gaat nu wel om een van onze key players. Dat heb ik hem ook gezegd, dat hij belangrijk voor ons is."

Mooiere clubs

Ugalde speelde sinds 2021 als huurling van Lommel SK in Enschede en werd afgelopen zomer voor 4 miljoen euro overgenomen van de Belgische club. Hij tekende tot medio 2027 en betaalde het gestelde vertrouwen uit met dit seizoen zeven doelpunten en zes assists in achttien competitiewedstrijden.

Oosting begrijpt dan ook wel dat Spartak Moskou z'n oog op de kleine aanvaller heeft laten vallen en dat Ugalde op zijn beurt wel oren heeft naar een vertrek. "Het is een topploeg in Rusland. Maar ik denk dat als hij wacht, bij ons blijft en wij onze doelstelling gaan proberen te halen, er in Europa mooiere clubs voor hem zijn. Want die kwaliteit heeft hij. Dat heb ik ook tegen hem gezegd. Maar de keuze was al gemaakt."

FC Twente trainer Oosting denkt dat er mooiere clubs voor Ugalde zijn

Dat FC Twente nu zaken moet doen met uitgerekend een partij in Rusland, wat gezien de oorlog met Oekraïne op z'n minst de wenkbrauwen doet fronsen, noemt Oosting een kwestie voor de club. "Alles wat ik daarover zeg, is niet belangrijk. Ik heb er wel een mening over, maar die houd ik voor mezelf."

De EU heeft sancties ingesteld tegen bedrijven die zaken doen met Rusland, maar Spartak Moskou is eigendom van oliemaatschappij Lukoil en die staat niet op de EU-sanctielijst. Het staat de Tukkers, die volgens Tubantia zo'n 15 miljoen euro tegemoet kunnen zien, derhalve formeel vrij om met de Russen in zee te gaan.

Flow

Hoewel de transfer nog niet helemaal rond is - er moet nog wat papierwerk worden afgehandeld waarna de voetballer nog een medische keuring wacht - kijkt Oosting al vooruit. Voor de spitspositie kan hij terugvallen op Ricky van Wolfswinkel. "Hij heeft zijn waarde bewezen en doet dat nog steeds. Aan de andere kant: als er iets met hem gebeurt, moeten we er wel een andere spits bij zien te krijgen."

Manfred Ugalde in duel met Feyenoord-doelman Justin Bijlow

"Maar dat is niet zo makkelijk als ik het nu zeg. En ik vind dat wij weloverwogen keuzes moeten maken bij de club: wie past bij onze groep? Voor mij is het ook belangrijk dat ze heel graag voor FC Twente willen voetballen."

Oosting hoopt dat de nummer drie van de ranglijst zich niet te veel laat afleiden door alle aandacht voor Ugalde, die zich afgelopen week afmeldde voor de trainingen. "Je wil natuurlijk nooit onrust bij je ploeg. We zitten in een bepaalde flow en willen graag iedere wedstrijd winnen. Manfred is bij ons geweest en heeft afscheid genomen. Dat deed-ie prima. En dan is het klaar."

FC Twente begint in Rotterdam met een achterstand van vijf punten op Feyenoord. "Het zal niet makkelijk worden, maar we gaan ervoor. We hebben een bepaalde spelopvatting, zowel in het verdedigen als in het aanvallen, en daar zal niet zoveel aan veranderen. Het wordt een mooie uitdaging in De Kuip om weer dichter bij Feyenoord te komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl