Het Spiegelmonument waar de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking gehouden wordt
NOS Nieuws

Wekdienst 28/01: Nationale Holocaust Herdenking • Finse presidentsverkiezingen

Goedemorgen! In Amsterdam is straks de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking. En de Finnen gaan vandaag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen.

Eerst het weer: Na een koude start loopt de temperatuur snel op. Vanmiddag is het 7 of 8 graden in het noorden en 10 tot 12 graden in het zuiden. Er zijn verder flinke perioden met zon, maar er drijven ook hoge wolkenvelden over het land. Het blijft wel droog. Ook de komende dagen blijft het zacht en valt er amper of geen regen. Wel neemt de bewolking verder toe.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Amsterdam is straks de Nationale Holocaust Herdenking, met toespraken van onder anderen Holocaust-overlevende Max Arpels Lezer, demissionair premier Rutte en burgemeester Halsema van Amsterdam. Je kunt de herdenking vanaf 11.05 uur live volgen bij de NOS, online en op NPO 1.
  • In Finland zijn presidentsverkiezingen. De zittende president Niinistö is niet meer herkiesbaar en dus moeten de Finnen op zoek naar een nieuwe president. Als geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen krijgt, wordt in februari een tweede verkiezingsronde gehouden. Onder anderen voormalig premier Stubb en de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Haavisto gaan de verkiezingsstrijd aan.
  • Feyenoord, nummer 2 in de eredivisie, neemt het vanmiddag op tegen FC Twente. De wedstrijd begint om 14.30 en is te volgen via NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1 en het liveblog in onze app.
  • En in Salt Lake City is vandaag dag 3 van de wereldbeker schaatsen. De tweede omloop van de 1000 meter voor mannen en vrouwen, de 5000 meter voor mannen en de Mass Start voor vrouwen staan op het programma. De livestream begint om 19.45 uur.

Wat heb je gemist?

De Oekraïense geheime dienst SBOe zegt dat het een fraudezaak heeft ontdekt bij het eigen leger. Ambtenaren van het ministerie van Defensie worden ervan verdacht samen met een wapenleverancier omgerekend circa 37 miljoen euro te hebben verduisterd.

In augustus 2022 tekenden ambtenaren volgens de geheime dienst een overeenkomst met wapenleverancier Lviv Arsenal. 100.000 mortiergranaten zouden aan het leger geleverd worden, maar dat gebeurde nooit. Het geld werd volgens de SBOe doorgesluisd naar buitenlandse rekeningen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

's Werelds grootste cruiseschip, Icon of the Seas, is begonnen aan haar eerste reis. Het schip vertrok uit de haven van Miami.

Er kunnen maximaal 10.000 mensen aan boord, inclusief de bemanning. Aan boord zijn zeven zwembaden, een waterpark en ook een indoor waterval. Voor zeven nachten betaal je zo'n 1000 euro. De eerste reis is uitverkocht.

Wil je weten hoe de Icon of the Seas er van buiten én binnen uitziet? Je ziet het in deze video:

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl