Ajax wint vermakelijk duel in Almelo, mede dankzij twee 'poeiers' van Brobbey

Bekijk de samenvatting Heracles Almelo - Ajax

Bij Ajax komt niks gemakkelijk dit seizoen. En dat gold ook voor de zege op bezoek bij Heracles Almelo: 2-4. De Amsterdammers gaven veel kansen weg en maakten een achterstand goed, dankzij onder meer twee goals van Brian Brobbey. "Gewoon poeieren", omschreef de spits zijn doelpunten.

Zonder aanvoerder Steven Bergwijn (geblesseerd) en de inmiddels speelgerechtigde Jordan Henderson (op de tribune) probeerde Ajax op het Almelose kunstgras verzorgd voetbal te spelen. Dat lukte aardig, maar door het lage tempo hield Heracles zeker voor rust zonder veel moeite stand, azend op een vlugge counter.

De laag geklasseerde Heraclieden hadden nauwelijks de bal, maar kregen meer dan genoeg kansen op een punt. Voor twee keer scoren tegen Ajax - Jizz Hornkamp en Mario Engels deden het - hoefde Heracles zich niet te schamen, maar het leverde uiteindelijk niks op.

Derde op rij

Ajax wint voor de derde keer op rij en komt in punten gelijk met nummer vier AZ, dat zondag uit speelt bij Heerenveen. Heracles blijft staan op plek vijftien, een gemiste kans om enkele plaatsen te klimmen en de degradatiezone voor even ver achter zich te laten.

De stand in de eredivisie

De zaterdagavond begon nog hoopvol voor Almelo. Binnen een kwartier liep Jizz Hornkamp zomaar weg van mandekker Jorrel Hato en bleef na de steekpass van Jannes Wieckhof oog in oog met Diant Ramaj koeltjes: 1-0. Eén kans, één goal voor de thuisploeg. En dat terwijl Ajax het spel probeerde te maken.

Vier minuten later stond het alweer gelijk. Brobbey ontving de bal met Stijn Bultman in de rug, maar die kon niet voorkomen dat de spits de bal uit de draai snoeihard in het dak van het doel joeg.

Jizz Hornkamp viert zijn 1-0

Na rust werd de wedstrijd nog aantrekkelijker, toen er in vijf minuten drie goals vielen. Eerst combineerde Ajax door de as van het veld via Benjamin Tahirovic, Kristian Hlynsson en uiteindelijk reserve-aanvoerder Steven Berghuis naar de voorsprong (1-2).

Even later werd de voorsprong nog groter toen Brobbey een lange bal met wat geluk voor zijn voeten kreeg en zonder aarzeling in de bovenhoek pegelde. Zijn zevende goal in vier eredivisieduels.

Blik op topper: 'Met deze Ajax-achterhoede kat in 't bakkie voor PSV'

Maar zoiets als een comfortabele voorsprong kent Ajax dit seizoen niet. Dat bleek wel toen Mario Engels drie minuten later de spanning terug bracht in de wedstrijd. Met wat geluk - een touché via Hato en Ramaj - viel de bal binnen.

Even kreeg Heracles hoop, maar Hlynsson bracht met de 2-4 weer wat rust in de tent bij de bezoekers, toen hij zich met een nuttige aanname vrij speelde en beheerst met binnenkant voet de hoek vond.

Een week voor de topper in Amsterdam tegen PSV, is duidelijk dat Ajax veel kansen creëert en makkelijk scoort, maar dat het nog steeds veel ruimte weggeeft achterin. Dat kan zomaar een interessant topduel met de Eindhovenaren opleveren.