Jordan Henderson traint voor het eerst mee met Ajax
NOS VoetbalAangepast

Henderson heeft eindelijk zijn werkvergunning en traint mee met Ajax

Dekbedovertrekken en mokken met zijn naam erop waren al in de fanshop verkrijgbaar, maar een werkvergunning voor Jordan Henderson ontbrak nog. Tot vandaag: de middenvelder van Ajax kan dus eindelijk meetrainen met zijn nieuwe club.

Maar waarom moest Henderson zo lang wachten op zijn werkvergunning?

IND en UWV

Henderson en Ajax waren voor een werkvergunning afhankelijk van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). De Engelsman heeft de pech dat het Verenigd Koninkrijk sinds 31 januari 2020 geen deel meer uitmaakt van de Europese Unie.

Het IND liet bij monde van een woordvoerder weten dat een profvoetballer van buiten de EU om in Nederland te kunnen spelen een verblijfs- en tewerkstellingsvergunning nodig heeft, een zogeheten GVVA. Dat staat voor 'gecombineerde vergunning verblijf en arbeid'.

Geen voetbal, wel Vondelpark (met bakfiets) voor Jordan Henderson

Om in aanmerking te komen voor een GVVA gelden volgens het UWV bepaalde criteria, zoals het salaris en het niveau. Daar komt het UWV om de hoek kijken.

"Voorwaarden om als profvoetballer een werkvergunning te krijgen zijn dat die op het hoogste niveau in Nederland gaat spelen en eerder al regelmatig aan een competitie heeft meegedaan die minstens even sterk is als de hoogste afdeling van de Nederlandse competitie", laat de instantie weten. "Of ooit is opgenomen in de nationale selectie van zijn land voor deelname aan internationale wedstrijden."

Jordan Henderson bij het duel Ajax-RKC

"Daarnaast moet de speler een bepaald inkomen verdienen". Het UWV beoordeelt of de criteria van toepassing zijn op de speler waarvoor de vergunning wordt aangevraagd en geeft vervolgens advies aan de IND.

Als 81-voudig Engels international en Champions League-winnaar voldoet Henderson ruimschoots aan de criteria. Hij strijkt in Amsterdam bovendien een miljoenensalaris op.

Over de specifieke vergunningaanvraag voor Henderson willen beide instanties niets zeggen, behalve dat "in zijn algemeenheid de IND en UWV zich inzetten om aanvragen voor top- en profsporters spoedig op te pakken".

Eindelijk

In Amsterdam kunnen ze Henderson vandaag voor het eerst op het trainingsveld bewonderen. Zondag zat de 33-jarige van Al-Ettifaq overgekomen middenvelder op de tribune in de Johan Cruijff Arena, waar hij Ajax met 4-1 zag winnen van RKC.

Zaterdagavond speelt Ajax een uitwedstrijd bij Heracles en zou Henderson kunnen debuteren, hoewel trainer John van 't Schip eerder zei dat hij daarover twijfelt omdat er in Almelo kunstgras ligt. Een week later spelen de Amsterdammers thuis tegen koploper PSV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl