Natuurmonumenten vreest natuurschade bij de NK wielrenne
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Natuurmonumenten wil geen NK wielrennen op Posbank: broedseizoen kwetsbare vogels

Natuurmonumenten verzet zich fel tegen het parcours waarop dit jaar de NK wielrennen gepland is. De organisatie is beducht voor schade, vooral in het beschermde, heuvelachtige natuurgebied de Posbank bij Rheden.

Natuurmonumenten stelt nu vergaande eisen aan de organisatie van het NK, meldt Omroep Gelderland. Zo zijn helikopters, drones, reclame-uitingen en geluidsinstallaties uit den boze. Volgauto's mogen de Posbank niet op, net als teamwagens, de reclamekaravaan en ander gemotoriseerd verkeer. Publiek langs de route is ook niet toegestaan, wat Natuurmonumenten betreft.

Thijs Rondhuis van Courage Events, organisator van het kampioenschap, zegt zich te realiseren dat de koers door een kwetsbaar gebied trekt. Toch is hij ervan overtuigd dat het NK op de Posbank kan plaatsvinden. "Dit NK wielrennen wordt op de meest duurzame manier georganiseerd, omdat wielerunie KNWU veel waarde aan de natuur en de toekomst van Nederland hecht."

Prachtige groene omgeving

De KNWU maakte in december bekend dat het "prachtige wielerfeest op een centraal gelegen locatie in het land" georganiseerd zou worden. De gemeente Arnhem was blij met de kans om "aandacht te besteden aan de prachtige groene omgeving".

Het peloton zal op 23 juni moeten starten op de Markt in het centrum van Arnhem. De koers kent meerdere omlopen over een parcours van 14 kilometer met passages over de Posbank.

Wielerrecreanten in natuurgebied de Posbank bij Rheden

Vrijwel direct was er kritiek, onder andere van de beheerder van het gebied, Nationaal Park Veluwezoom. Natuurorganisaties en de lokale fracties van GroenLinks en de Partij voor de Dieren uitten hun zorgen, ook al omdat het NK plaatsvindt tijdens het broedseizoen van kwetsbare vogels.

Schreeuwend publiek

Natuurmonumenten voegt zich nu bij het rijtje critici. De organisatie ziet een wedstrijd "met toeters, bellen, helikopters, rennend en schreeuwend publiek midden in kwetsbare natuur" niet zitten en legt nu dus een pakket eisen op tafel.

Rondhuis van de NK-organisatie wil nog niet zeggen of de wedstrijd te realiseren is zonder publiek, helikopters, volgauto's en geluidsoverlast. "Daarvoor hebben we een stuurgroep in het leven geroepen, met daarin de gemeenten Rheden, Rozendaal en Arnhem", zegt hij. "Die stuurgroep komt woensdag bij elkaar. Dan worden de eisen van Natuurmonumenten besproken."

Advertentie via Ster.nl