Kimberley Bos
NOS Sport

Skeletonster Bos wordt derde in Lillehammer en blijft leidster in wereldbeker

Skeletonster Kimberley Bos is bij de wereldbekerwedstrijd in het Noorse Lillehammer als derde geëindigd. De 30-jarige Edese moest na twee afdalingen olympisch kampioene Hannah Neise en de Amerikaanse Mystique Ro voor zich dulden.

In het klassement behield Bos, die eerder dit seizoen in Innsbruck en Sankt Moritz de beste was, wel de leiding. Met 1.010 punten laat ze de Belgische Kim Meylemans (832) en de Italiaanse Valentina Margaglio (822) achter zich na vijf van de acht wereldbekerwedstrijden.

Bos snelste in tweede run

In de eerste run noteerde Bos de vierde tijd op 0,19 seconde van Meylemans, die het baanrecord op 52,88 had weten te brengen. In de tweede afdaling nam de Nederlandse, die opnieuw een voortreffelijke start kende, met nog drie atletes te gaan de leiding.

Maar lang duurde dat niet. Neise was weliswaar langzamer, maar hield nog 0,06 seconde over van de eerder op de dag opgebouwde marge. Ook Ro bleef de Europees kampioene van 2022 en vice-wereldkampioene van 2023, die wel de snelste was in de tweede run, nog net voor.

Geen nieuw kunststukje

Meylemans slaagde er niet in haar kunststukje van de eerste afdaling te herhalen. Door haar veertiende tijd zakte ze naar de vijfde plaats in de eindstand.

Tina Hermann, de viervoudig wereldkampioene die vorig seizoen voor de derde keer de wereldbeker veroverde, werd veertiende en zag daardoor Meylemans voorbij komen in de WB-stand. Margaglio moest het in Lillehammer doen met een teleurstellende negentiende plaats en gaf één positie prijs in het klassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl