De Russische bokser Ilia Popov (links) in actie
NOS Sport

Boksbond biedt controversiële route naar Spelen door Russische boycot te omzeilen

  • Luuk Blijboom

    redacteur NOS Sport

  • Luuk Blijboom

    redacteur NOS Sport

Nederlandse boksers die een gooi willen doen naar een ticket voor de Olympische Spelen van Parijs krijgen van technisch directeur Mark Meijer van boksbond NBB groen licht om zich daarop ook voor te bereiden op toernooien die door de International Boxing Association (IBA) worden georganiseerd.

De boksbond handelt daarmee in strijd met de richtlijnen van het ministerie van VWS en sportkoepel NOC*NSF. De overheid heeft verordonneerd dat Nederlandse sporters niet mogen deelnemen aan wedstrijden waar Russen en Belarussen onder eigen vlag aantreden, zoals het geval is tijdens IBA-wedstrijden. Bovendien heeft het IOC vorig jaar juni de erkenning van de IBA ingetrokken.

Royement

Formeel is het niet mogelijk dat Nederlandse boksers deelnemen aan IBA-toernooien. De federatie van de omstreden Russische voorzitter Umar Kremlev royeerde de Nederlandse boksbond begin december 2023 namelijk. Dit nadat de NBB zich had aangesloten bij World Boxing, de alternatieve wereldbond onder voorzitterschap van de Nederlander Boris van der Vorst.

Het royement betekent dat de IBA Nederlandse boksers sindsdien uitsluit voor zijn toernooien. Maar Meijer komt met een opmerkelijke constructie op de proppen voor twee olympische kwalificatietoernooien in het Italiaanse Busto Arsizio (februari)en het Thaise Bangkok (mei).

Mark Meijer, technisch directeur van boksbond NBB

"Nederlandse boksers die willen deelnemen aan IBA-evenementen kunnen zich uitschrijven als NBB-lid en als neutraal atleet de ring instappen. Ze blijven wel lid van TeamNL en kunnen gewoon gebruikmaken van de faciliteiten van NOC*NSF."

"Onze keuze wordt gedoogd door NOC*NSF", benadrukt Meijer. "Het standpunt op Papendal is dat sporters te allen tijde op de eerste plaats staan."

Opmerkelijk

Nieuw is het niet dat Nederlanders deelnemen aan IBA-toernooien. In september en oktober 2023 waren de twee belangrijkste kandidaten voor een olympisch ticket, Chelsey Heijnen en Gradus Kraus, op instigatie van de NBB al actief op een aantal boksgala's van de IBA.

Dat besluit was op zijn minst opmerkelijk te noemen. De NBB legde vorig jaar immers Megan de Cler nog een schorsing op, nadat ze had deelgenomen aan het door de IBA georganiseerde WK voor vrouwen in New Delhi. Die straf is inmiddels teruggedraaid.

Meijer: "We zijn aangesloten bij World Boxing en kiezen tegelijkertijd noodgedwongen ook voor de IBA. Omdat we daar nu eenmaal de beste tegenstanders treffen die ons beter maken in de aanloop naar de Olympische Spelen."

Chelsey Heijnen is een van de Nederlandse boksers die zich hoopt te plaatsen voor de Spelen

Nederland, zegt Meijer, bevindt zich in een moeilijk parket. "Voor een deel van de internationale bokswereld zijn wij synoniem aan World Boxing. We worden door IBA-getrouwen gezien als weglopers."

Jurysport

"Onze atleten hebben het daardoor echt moeilijk. Boksen is een jurysport, vergeet dat niet. Linksom en rechtsom wordt dat meegenomen door scheidsrechters. We hebben recent in Spanje meegemaakt dat een sporter zich één minuut voor haar partij moest omkleden omdat ze geen TeamNL-kleding mocht dragen."

"Ik wilde me niet aansluiten bij World Boxing. Ik wilde bij IBA blijven, hoe lelijk ik die bond ook vind. Onze boksers hebben de IBA nodig om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de OKT's."

"World Boxing lijkt een fantastisch initiatief, ik sta voor 100 procent achter de idealen. Maar er is nog veel werk te verrichten. 27 landen zijn overgestapt naar World Boxing, 180 landen zijn de IBA trouw gebleven. Dat zegt alles over de verhoudingen. We hadden pas na de Spelen van Parijs over moeten stappen naar World Boxing."

Het huidige niveau van het Nederlandse boksen rechtvaardigt het omzeilen van de boycot, meent Meijer. "We hebben heel lang gehoor gegeven aan het standpunt ten aanzien van Russen en Belarussen. Omdat we ons daardoor niet hebben kunnen meten met de beste boksers is ons niveau achteruitgegaan. Dat we vorig jaar geen olympische startplekken hebben veroverd tijdens de Europese Spelen in Krakau is een rechtstreeks gevolg van de keuze die de politiek en NOC*NSF hebben gemaakt."

Twee voor twaalf

Het is twee voor twaalf, zegt Meijer. En dus heiligt het doel in zijn optiek de middelen. "Heijnen en Kraus hebben een serieuze kans om zich te kwalificeren voor Parijs. We moeten alle mogelijkheden aanpakken om dat te bewerkstelligen. Sporters mogen nooit ofte nimmer slachtoffer worden van keuzes die bestuurders maken."

"Als technisch directeur heb ik de morele verantwoordelijkheid de kant van de boksers te kiezen. Daarom leg ik het advies van de politiek en NOC*NSF naast me neer. Wat de consequenties daarvan voor mij ook mogen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl