Rutger ten Velde
NOS Sport

Handballers sluiten teleurstellend EK af met gelijkspel tegen Portugal

De Nederlandse handballers hebben dinsdagmiddag het EK in Duitsland afgesloten met een 33-33 gelijkspel tegen Portugal. In Hamburg vochten beide teams een meeslepend duel uit dat tot de laatste seconden nog beide kanten op kon vallen.

Nederland had na vier nederlagen in de hoofdronde al geen kans meer op de halve finales van het EK. Kwalificatie voor de Olympische Spelen van Parijs was na die laatste verliespartij eveneens niet meer mogelijk.

Portugal werd in 2020 nog zesde op het EK en had in de hoofdronde gewonnen van Noorwegen en Slovenië, landen waarvan Nederland verloor.

In tegenstelling tot Oranje maakt Portugal wel nog kans op deelname aan het aanstaande olympisch kwalificatietoernooi, hoewel het daarvoor afhankelijk is van andere resultaten.

Zonder Benghanem en Houtepen

Dinsdag waren de twee ploegen aardig aan elkaar gewaagd, hoewel Oranje het moest stellen zonder de geblesseerde Samir Benghanem en Thomas Houtepen. Beiden verlieten het toernooi voortijdig met een zware kruisbandblessure.

Luc Steins waagt een poging

Nederland nam in een rommelige eerste helft enkele malen een voorsprong van twee doelpunten en leidde bij rust met 17-15. Na de pauze werd de marge vergroot tot drie, maar bij 24-24 was het weer gelijk. Negen minuten voor tijd kwam Portugal voor het eerst sinds de 2-1 weer op voorsprong.

Oranje kwam twintig seconden voor het einde langszij (33-33) door toedoen van Jorn Smits. Portugal kreeg in de laatste seconde nog een vrije worp op een gevaarlijke plek, maar die eindigde in de muur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl