NOS Voetbal

Echegini gelijk beslissend voor Juventus: 'Wilde ooit voor Nederland spelen'

Voor Jennifer Onyinye 'Joe' Echegini kon het jaar niet beter beginnen. De in Nederland geboren Nigeriaanse international tekende begin deze maand bij Juventus en was vandaag in de Serie A Femminile matchwinner op bezoek bij Sassuolo: 0-1.

Echegini werd geboren in Nederland en speelde van 2007 tot 2013 voor de Nijmeegse amateurclub SCE. Toen ze 11 jaar oud was, verhuisden haar ouders (van Nigeriaanse komaf) naar Londen en daar speelde ze voor Charlton Athletic, Millwall en Arsenal.

Op haar achttiende vertrok ze naar de Verenigde Staten om te spelen voor het universiteitsteam van Mississippi State Bulldogs. Dat team verruilde ze na drie jaar voor Florida State Seminoles.

'Mijn idee was voor Nederland te spelen'

Toen ze als studente in de klas zat, kreeg ze opeens een bericht van Randy Waldrum, de toenmalige Amerikaanse bondscoach van Nigeria. Of ze voor dat land wilde spelen. Eigenlijk had Echegini nooit met een oproep voor Nigeria rekening gehouden, wel met een oproep van Nederland.

"Mijn idee was om ooit te spelen voor Nederland, dat was om eerlijk te zijn realistischer", vertelde ze in deze podcast. "Ik had geen enkel contact met Nigeria, wist er weinig van. Tot mijn elfde heb ik in Nederland gewoond en spelen voor Nederland leek me daarom realistischer."

Maar toen Echegini de mogelijkheid kreeg om voor Nigeria te spelen, twijfelde ze niet lang. Ze accepteerde de uitnodiging. "Daar ben ik erg blij mee", gaf ze toe. "Ik ben blij met het team, met mijn teamgenoten."

Jennifer Echegini op het WK tegen Australië

Toen ging het hard. Echegini ging vorig jaar met Nigeria naar het WK, waarin Engeland in de achtste finales pas na het nemen van strafschoppen in Brisbane te sterk was. De 22-jarige aanvalster viel in de verlenging in.

Haar prestaties, vele doelpunten en individuele awards in de VS en haar spel voor Nigeria maakten topclubs in Europa wakker. Juventus sloeg toe en het duurde niet lang voor Echegini ook in de Serie A het net wist te vinden. Vandaag dus.

Met Oranje-international Lineth Beerensteyn aan haar zijde zet de geboren Nederlandse nieuwe stappen in haar veelbelovende loopbaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl