Guido Görtzen geeft aanwijzingen
NOS Sport

Olympisch kampioen Görtzen zet Limburg op volleybalkaart: 'Miste zelf ideale omstandigheden'

  • Anne van Eijk

    redacteur NOS Sport

  • Anne van Eijk

    redacteur NOS Sport

"Niemand had verwacht dat iemand uit Limburg het nationaal team zou halen." Toch lukte het Guido Görtzen. Inmiddels is hij druk bezig zijn thuisprovincie definitief op de volleybalkaart te zetten en het daarmee haalbaarder te maken voor de huidige Limburgse talenten om hun volleybaldromen na te jagen, net als hijzelf ooit succesvol deed.

Dat doet hij als trainer/coach van de club Numidia/VC Limax. Ambitie kun je de oud-volleyballer niet ontzeggen. Toen Görtzen vijf jaar geleden bij de club uit Linne binnenstapte, was Limax namelijk nog ver verwijderd van eredivisieniveau. De Limburgers kwamen uit in de tweede divisie, drie niveaus lager dan de eredivisie.

Maar de 53-jarige Görtzen twijfelde geen moment en sprak toen al hardop uit: "Ik wil met deze club naar de eredivisie en meestrijden om de prijzen". Drie jaar later was het al zover. In het seizoen 2021/2022 debuteerde Limax in de eredivisie en in het huidige seizoen ging de club al voor het eerst Europa in.

"Het ging veel sneller dan we zelf hadden verwacht, we konden het zelf nauwelijks geloven. Dat het op zo'n korte termijn is gelukt, is natuurlijk heel bijzonder", vertelt de trotse Görtzen. "Ook omdat het een relatief onbekende club is in het zuiden van het land, waar al meer dan dertig jaar geen eredivisievolleybal (in de mannencompetitie, red.) meer was gespeeld."

Dat de olympisch kampioen van 1996 besloot zich te binden aan een club die destijds uitkwam in de tweede divisie, was een weloverwogen keuze. "Ik geniet er enorm van om jonge spelers beter te maken en ze ook persoonlijk te laten groeien. En daarnaast was de regio voor mij belangrijk."

"Ik kom zelf ook uit het zuiden, ben in Landgraaf opgegroeid en heb daar bij een klein clubje gespeeld", denkt Görtzen terug aan zijn eigen volleybaljeugd. "Ik was daardoor niet in the picture bij het nationaal team."

Görtzen in actie op de door Nederland gewonnen Olympische Spelen van 1996

Maar zonder in jeugdselecties van Oranje gezeten te hebben, bereikte Görtzen toch het nationaal team en was hij zelfs onderdeel van het gouden olympische team van 1996. "Zonder dat er in Limburg de ideale omstandigheden en voorwaarden waren. Daar komt de drive vandaan om ook in deze regio een sterk eredivisieteam neer te zetten."

En dat is hem razendsnel gelukt. Vorig jaar eindigde de club op de vierde plaats en ook dit seizoen liggen de Limburgers op koers voor een plek in de kampioenspoule, waarin om de landstitel gaat worden gestreden.

Grote leeftijdsverschillen

Görtzen heeft een team met flink uiteenlopende generaties onder zijn hoede: van de 37-jarige Jelte Maan, die na tweeënhalf jaar volleybalpensioen terugkeerde, tot de 21-jarige Sil Meijs, die afgelopen zomer debuteerde in Oranje.

Jelte Maan

In totaal zitten er drie oud-internationals in het team: naast Maan zijn dat Nico Freriks en Rob Bontje. Görtzen: "Nico had ik al gevraagd toen we nog in de tweede divisie speelden. Eigenlijk wilde hij stoppen, maar ik heb hem gevraagd of hij me wilde helpen om in Limburg een eredivisieclub te krijgen."

"Het was eigenlijk nooit de bedoeling dat hij zo lang zou blijven, maar hij zit er nog steeds bij. Hij vond het zó leuk, dat hij ook die laatste stap naar het hoogste niveau mee wilde maken."

'Lager niveau niks voor mij'

Nadat Görtzen ook Bontje enthousiast had gekregen voor een overstap naar Limax dook afgelopen december plots nóg een oudgediende op. Maan had in 2021 een punt achter zijn carrière gezet en was naar eigen zeggen "zeker niet van plan" ooit weer te gaan volleyballen. "Ik wilde ook niet op een lager niveau spelen, niks voor mij."

Hij was technisch directeur geworden bij de Belgische club Maaseik, waar hij dertien jaar lang speelde en gold als clubicoon. Maar toen daar enkele spelers geblesseerd raakten, werd hij gevraagd weer een keer mee te trainen. "En dat ging eigenlijk heel makkelijk. Op datzelfde moment was Limax hard op zoek naar een libero. Toen zei ik met mijn grote mond: dat doe ik wel."

Maan zet zodoende het komende half jaar de verdedigende lijnen uit bij het team van Görtzen, aan wie de club volgens Maan veel te danken heeft. "Door Guido aan Limax te binden, stond er ineens een grote naam en bekend gezicht. Daardoor heeft de club de mogelijkheid gecreëerd zowel ervaren oud-internationals als grote talenten aan te trekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl