Plein 1945 in het centrum van IJmuiden
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Preventief fouilleren in IJmuiden na aanhoudend drugsgeweld

Vrijwel heel IJmuiden is aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie daar vanaf maandag vergaande bevoegdheden heeft, zoals het fouilleren van mensen op straat zonder dat daar op dat moment een directe aanleiding voor is. Reden voor de beslissing is het aanhoudende drugsgeweld in de havenplaats.

Burgemeester Dales van de gemeente Velsen, waar IJmuiden onder valt, zegt zich grote zorgen te maken. Zo vonden de afgelopen drie maanden in totaal dertig geweldsincidenten met wapens of explosieven plaats, schrijft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad. Ook werden meerdere woningen op last van de burgemeester gesloten omdat ze het doelwit waren van criminelen. Dales zegt dat "een ernstige vrees bestaat voor een verstoring van de openbare orde".

Cameratoezicht

Maatregelen zoals cameratoezicht, waartoe de gemeente eind vorige maand overging, hadden volgens Dales slechts beperkt effect. "Geweldsincidenten met wapens blijven zich voordoen", schrijft hij. Ook is er onvoldoende politiecapaciteit om op straat toezicht te houden en kunnen gemeentelijke handhavers vanwege de aard van hun werk niet worden ingezet bij wapenincidenten.

Het veiligheidsrisicogebied:

Inwoners van IJmuiden worden volgens Dales daarom steeds vaker overdag geconfronteerd met het geweld. De kans op onschuldige slachtoffers neemt hierdoor toe.

De burgemeester zegt zich te realiseren dat het instellen van een veiligheidsrisicogebied een zwaar middel is, maar dat hij als burgemeester verantwoordelijk is voor de veiligheid en openbare orde.

"Ik tolereer het niet dat mensen op straat rondlopen met een wapen. Het is een gevaar voor de openbare orde, voor de persoon die het wapen draagt en voor andere inwoners."

De maatregel gaat aanstaande maandag in en duurt tot 1 augustus.

Advertentie via Ster.nl