Een watertaxi in het centrum van Rotterdam (archieffoto)
NOS Nieuws

Watertaxi's Rotterdam varen nog dagelijks tegen verkeer in, met alle risico's van dien

De schippers van Watertaxi Rotterdam overtreden dagelijks hun interne veiligheidsinstructies door langs de verkeerde kant van de oever te varen. Dat blijkt uit vaargegevens van watertaxi's, die de NOS en Rijnmond hebben geanalyseerd. Daaruit wordt duidelijk dat de boten dagelijks meermaals aan de verkeerde kant van de waterweg varen en dus 'tegen het verkeer in' gaan.

Ook bij de bijna-fatale aanvaring met een rondvaartboot in juli 2022 legde de watertaxi niet de voorgeschreven route af, maakt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vandaag bekend. Door het niet volgen van deze route had de schipper van de watertaxi onvoldoende zicht op andere vaartuigen.

Bij het ongeval in 2022 kwamen de schipper en vijf passagiers vast te zitten in de omgeslagen boot. Dankzij een luchtbel konden ze ademhalen tot negen minuten later redding kwam:

21 juli 2022: botsing watertaxi en rondvaartboot Rotterdam

De NOS en Rijnmond onderzochten 218 vaartochten van watertaxi's tussen de halte Willemskade en de Leuvehaven. In de periode van 20 december tot 15 januari volgde ruim een derde van de schippers niet de door Watertaxi Rotterdam voorgeschreven route. Waar ze volgens de eigen nautische instructie (.pdf) eerst de Nieuwe Maas moeten oversteken, nemen ze de kortste route naar hun bestemming en varen daarmee via de binnenbocht.

Watertaxi Rotterdam herkent zich niet in de conclusies uit het onderzoek van de NOS en Rijnmond. Volgens de organisatie levert hun eigen monitoring andere gegevens op. Ook wijzen ze op de volgens hen onbetrouwbare GPS-gegevens die de watertaxi's doorgeven. Daarbij, zegt Watertaxi Rotterdam, dat een schipper "te allen tijde het recht heeft om van de instructies af te wijken als hij daar een goede reden voor heeft".

Wel onderschrijven ze de conclusies en aanbevelingen van de OVV. "Concreet betekent dit dat we er nóg nauwer op zullen toezien dat de vaarregels en veiligheidsvoorschriften voor de scheepvaart op de Nieuwe Maas ook door onze eigen schippers strikt worden nageleefd", zegt het bedrijf.

In het rapport van de OVV zeggen schippers op deze manier te varen omdat het sneller is en omdat het naar hun idee ook veiliger is. Een woordvoerder van Watertaxi Rotterdam geeft aan dat het overtreden van de voorschriften in het laatste kwartaal 37 keer tot een berisping en 2 keer tot een schorsing heeft geleid.

"Voor dit specifieke stuk haven zou je denken dat men zich iets beter aan de interne regels houdt", zegt Maurits van der Linde, veiligheidsexpert bij Koninklijke Binnenvaart Nederland. "Alleen je hebt te maken met menselijk gedrag en dat heeft wat langer nodig voordat dat zich goed gezet heeft."

Volgens Van der Linde zijn binnenvaartschippers door al het kruisende verkeer en het ander type vaargebruikers op de Nieuwe Maas extra alert. "Men maakt zich daar wel eens zorgen over omdat ze door hun gewicht weinig mogelijkheid hebben om bij te sturen."

De Divisie Havenmeester van het Havenbedrijf Rotterdam, verantwoordelijk voor de veiligheid op het water, kijkt naar oplossingen om die veiligheid te verbeteren. Zij denkt daarbij aan virtuele verkeerspaden om snel en langzaam vaarverkeer te scheiden en het invoeren van een maximumsnelheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl