NOS Nieuws

Wekdienst 16/1: Tweede dag debat spreidingswet • Debat in VK over migratieplannen

Goedemorgen! Vandaag gaat het debat in de Eerste Kamer over de spreidingswet door. En in Groot-Brittannië wordt in het Lagerhuis gedebatteerd over de migratieplannen van de regering-Sunak.

Eerst het weer:

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de Eerste Kamer gaat het debat verder over de spreidingswet. Het kabinet reageert dan op de vragen die de fracties gisteren stelden.
  • In het Verenigd Koninkrijk wordt ook gedebatteerd. Daar spreekt het Lagerhuis over de migratieplannen van de regering van premier Sunak. Hij wil onder meer dat illegale migranten naar Rwanda worden gedeporteerd.
  • Bij de rechtbank in Zwolle staan vier verdachten terecht voor ongeregeldheden bij Staphorst rond de sinterklaasintocht in november 2022. Demonstranten van actiegroep Kick Out Zwarte Piet werden toen belaagd.
  • En in Australië begint het wielerseizoen voor mannen op de weg met de Tour Down Under. Onder anderen kersverse profrenner Jardi van der Lee doet mee. Hij werd ontdekt door de Amerikaanse profploeg EF Education-EasyPost. Lees zijn verhaal hier.

Wat heb je gemist?

Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Iowa gewonnen, met waarschijnlijk zo'n 51 procent van de stemmen. Ron DeSantis werd tweede, met ongeveer 21 procent. Bij de voorverkiezingen wordt uitgemaakt welke kandidaten van de Democraten en de Republikeinen het tegen elkaar zullen opnemen bij de presidentsverkiezingen in november. De voorverkiezingen voor de Republikeinen beginnen traditioneel in Iowa.

Ander nieuws uit de nacht

  • Succession en The Bear zijn de grote winnaars van de Emmy Awards, de Amerikaanse prijzen voor de beste tv-programma's. Succession won in de categorie beste dramaserie en gaat over de familie achter een wereldwijd mediabedrijf.
  • De huren in de vrije sector zijn in een jaar tijd met gemiddeld 8,5 procent gestegen. In het vierde kwartaal was de gemiddelde maandhuur 18,01 euro per vierkante meter. Als je dat omrekent naar een huurwoning van 75 vierkante meter komt dat neer op 1350 euro.
  • Na Vandebron gaat ook energieleverancier Budget Energie extra kosten rekenen voor het terugleveren van zonnestroom. Klanten met zonnepanelen en een variabel contract zijn daardoor vanaf 1 maart duurder uit. Voor nieuwe klanten gaan de extra kosten direct in.

En dan nog even dit:

Al sinds 1997 is de Elfstedentocht niet meer verreden. Maar toch is er weer nieuws over de 'tocht der tochten': er zijn nieuwe beelden opgedoken van eerdere edities. Ze komen uit het Fries Film en Audio Archief en laten de tocht zien in Sneek in 1929, 1940, 1954, 1985 en 1997.

Nieuwe beelden vertoond van de Elfstedentocht

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl