Een Afghaans meisje drinkt water uit een waterleiding in Kandahar
NOS Nieuws

Rode Kruis ziet 'onzichtbare ramp' in Afghaanse wintermaanden

In Afghanistan hebben meer dan 28 miljoen mensen dringend humanitaire hulp nodig. Dat zegt het Rode Kruis. De hulporganisatie spreekt van een onzichtbare ramp.

Nu de temperaturen in het land onder het vriespunt komen en er sneeuw valt, hebben duizenden mensen een warm onderkomen nodig. Door verschillende natuurrampen het afgelopen jaar wonen veel mensen in tenten, hebben ze bijna geen geld en weinig te eten.

Pakistan uit gezet

Ook worden er sinds vorig jaar op grote schaal gedocumenteerde Afghanen buurland Pakistan uit gezet. Het Rode Kruis zegt dat honderdduizenden mensen de grens zijn overgestoken en in tentenkampen aan de grens leven.

Naar schatting worden in totaal 1,7 miljoen Afghanen zonder geldige verblijfsvergunning het land uit gezet. Als ze niet vrijwillig vertrekken, worden ze gearresteerd en gedeporteerd.

Pakistan geeft als reden het toenemend aantal aanslagen daar, waarbij vaak Afghaanse terroristen betrokken zouden zijn. De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, dringt er bij de Pakistaanse regering op aan om te stoppen met de deportaties.

Onder armoedegrens

Volgens het Rode Kruis leeft inmiddels 85 procent van de bevolking in Afghanistan onder de armoedegrens. Er zijn volgens de hulporganisatie miljoenen euro's extra nodig om de Afghanen hulp te bieden.

Sinds de Taliban in 2021 aan de macht kwamen, verkeert Afghanistan in een isolement. Eind vorig jaar werd het land getroffen door meerdere aardbevingen. Volgens Unicef zijn in het getroffen gebied ruim 96.000 kinderen afhankelijk van steun.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl