NOS Sport

Nieuweboer eerste Nederlandse winnaar halve marathon Egmond sinds 2006

Nieuweboer eerste Nederlandse winnaar halve marathon Egmond sinds 2006

Lucas Nieuweboer heeft de Egmond Halve Marathon gewonnen. Daarmee is hij de eerste Nederlandse winnaar bij de mannen sinds Kamiel Maase in 2006.

Bij de vrouwen was Aminet Ahmed uit Ethiopië de sterkste. Vorig jaar wist Nienke Brinkman de wedstrijd nog te winnen, zij was er dit jaar niet bij.

De vrouwen begonnen 9 minuten en 17 seconden eerder aan de wedstrijd. Die tijd is het verschil tussen de parcoursrecords bij de mannen en vrouwen. De eerste atleet, man of vrouw, die de finish bereikte, zou een extra prijs krijgen. Die ging naar Ahmed.

Aminet Ahmed

Net voordat de mannen de helft van de race hadden gelopen, hadden ze het gat richting de snelste vrouwen gehalveerd. De snelste vrouwen bleven Nieuweboer toch voor.

Vanwege het slechte weer van de afgelopen weken werd de route van het gedeelte bij Castricum iets aangepast. Ook vandaag waren er gure weersomstandigheden langs de Noord-Hollandse kust. Het waaide en er viel regelmatig lichte regen.

Nieuweboer verrast

Bij de mannen viel Khalid Choukoud, die zich onlangs plaatste voor de olympische marathon door in Valencia de limiet te lopen, al in het eerste kwartier uit de kopgroep.

Halverwege de race was er een kopgroep van vier mannen, met Tom Hendrikse en Nieuweboer. In de slotkilometers vertrokken Nieuweboer en Victor Chumo (Kenia) met zijn tweeën van hun medevluchters, waarna Nieuweboer zelf wegsprong bij Chumo. Hij kwam solo over de finish. Hendrikse werd derde.

Lucas Nieuweboer

Bij de wedstrijd voor vrouwen ontstond er al na enkele minuten een kopgroep van negen atleten, waaronder de Nederlandse favoriete Anne Luijten. Deze kopgroep bleef de eerste kilometers, die op het strand werden afgelegd, bij elkaar. Pas in de duinen scheurde het uit elkaar, toen het tempo werd opgeschroefd.

Na dertien kilometer zetten de Ethiopische loopsters Alamrew Alamtsehay, Ayantu Kumela en Ahmed samen Jill Holterman de aanval in, waardoor een aantal rivalen hard moesten werken om bij te blijven. De tweede aanval van de Ethiopiërs was genoeg om met zijn drieën naar de finish te lopen. Ahmed bleek de sterkste en leidde de Kenianen naar een 1-2-3.

Holterman was de beste Nederlandse met de vierde plek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl