Choukoud loopt olympische limiet in Valencia: 'Dacht aan dochter, kreeg vleugels'
Khalid Choukoud heeft in de marathon van Valencia onder de limiet voor de Olympische Spelen in Parijs gelopen. Op het snelle parcours in Spanje liep hij voor het eerst onder de 2.08.00 met een tijd van 2.07.37.
Daarmee bleef de 37-jarige Hagenaar ruim onder de olympische eis van 2.08.10.
"Na 35 kilometer zat ik precies op de limiet", vertelde een dolgelukkige Choukoud na afloop. "Toen hoorde ik van mijn manager Dave (Klink, red.): 'Khalid, nu versnellen. Dan loop je onder de olympische limiet.' En hij zei iets moois: 'Khalid, denk aan je dochter.' Toen kreeg ik vleugels."
Slechts zeven weken geleden scherpte Choukoud in Amsterdam zijn persoonlijk record aan tot 2.08.36. Na afloop sprak hij toen al de verwachting uit dat de limiet mogelijk was. Op het snelle parcours in Valencia hoopte hij nog net iets sneller te kunnen en dat bleek te kloppen.
Voorheen was een termijn van zeven weken tussen twee marathons eigenlijk te kort om goed te kunnen herstellen. Tegenwoordig kan het wel, weet Choukoud. "Met die nieuwe schoenen kan het. Binnen een week kon ik weer op een normaal niveau trainen. Maar pas in de vierde week besloot ik hier te gaan lopen. Het is het snelste parcours van de wereld en als de omstandigheden goed zijn, waarom zou ik het niet proberen?"
Ideale omstandigheden
Die omstandigheden waren vandaag ideaal in Valencia, merkte Choukoud. "Perfect. Weinig bochten, lange straten, beter kan je niet hebben. Ik had écht de controle."
Met zijn nieuwe persoonlijke record van 2.07.37 eindigde Choukoud als 23ste, wat maar aangeeft hoe snel het ging in Valencia.
Na Abdi Nageeye, Sifan Hassan en Anne Luijten is hij de vierde atleet die zich genomineerd heeft voor de olympische marathon in Parijs. Tenzij er nog meer atleten onder de limiet duiken in de komende maanden, mag Choukoud zich opmaken voor zijn tweede olympische marathon.
Een hele opluchting voor de atleet. "Dit geeft zoveel rust. Nu heb ik bijna een jaar de tijd om me goed voor te bereiden op Parijs. Ik hoef nu niet meer aan marathons te denken. Als je me vraagt of ik er nog een wil lopen, dan zeg ik: ik heb genoeg gehad. Alleen Parijs nog."
Er mogen drie Nederlandse atleten bij de mannen en de vrouwen starten op het onderdeel. Twee jaar geleden haalde Choukoud de finish niet in de olympische marathon in Sapporo. Hij kampte toen met maagproblemen.
Lemma vierde man onder 2.02.00
Winnaar in Valencia werd de Ethiopiër Sisay Lemma in een toptijd van 2.01.48. Lemma liep halverwege samen met de Keniaan Kibiwott Kandie en zijn landgenoot Dawit Wolde en een tempomaker aan kop.
Het kwartet liep op dat moment ruim onder het schema van het in oktober gelopen wereldrecord van Kelvin Kiptum (2.00.35). Toen Lemma er met nog zo'n 10 kilometer te gaan alleen vandoor ging moest hij het schema van Kiptum langzaam laten varen.
Lemma vestigde wel een nieuw parcoursrecord: hij was vijf seconden sneller dan de 2.01.53 die marathonfenomeen Kiptum vorig jaar bij zijn debuut liet noteren.
Lemma voegde zich met zijn toptijd in een zeer select gezelschap. Hij is namelijk pas de vierde marathonloper ooit die de 42,2 kilometer in minder dan 2 uur en 2 minuten weet af te leggen.
Alleen wereldrecordhouder Kelvin Kiptum (2.00.35, Chicago 2023), Eliud Kipchoge (2.01.09, Berlijn 2022) en Kenenisa Bekele (2.01.41, Berlijn 2019) deden hem dat voor.
Cheptegei nog geen Hassan
Joshua Cheptegei, olympisch kampioen op de 5.000 meter en tweede op de 10.000 meter, maakte in Valencia zijn debuut op de marathon.
De Oegandese topatleet, gecoacht door de Nederlander Addy Ruiter, kon de torenhoge verwachtingen niet waarmaken en eindigde in 2.08.50 als 37ste.
Bij de vrouwen ging de zege ook naar Ethiopië. Worknesh Degefa liep de afstand in een razendsnelle 2.15.51. Daarmee liep ze de zevende tijd ooit. Sifan Hassan is tweede op de ranglijst aller tijden met haar 2.13.44 eerder dit jaar in Chicago.
De 33-jarige Degefa had tijdens de race vooral iets te duchten had van haar landgenotes Almaz Ayana (vorig jaar winnaar van de marathon van Amsterdam) en Hiwot Gebrekidan, maar die eindigden uiteindelijk op grote afstand als tweede en derde.