Harrie Lavreysen
NOS Wielrennen

Lavreysen en Hoogland sprinten naar kwartfinales op EK baanwielrennen

Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland zijn op dag drie van de EK baanwielrennen in Apeldoorn zonder grote problemen naar de kwartfinales gesprint.

Het middagprogramma waarin de mannen op de sprint de kwalificatie, de eerste ronde en de achtste finales reden, wordt 's avonds vanaf 18.30 hervat met de kwartfinales. De halve finales en de finale vinden zaterdagavond plaats.

De sprintmannen openden de dag in Omnisport in Apeldoorn met de kwalificatie. Lavreysen zette daarin de snelste tijd neer (9,366), gevolgd door de Pool Mateusz Rudyk (9,584) en de sinds kort voor Israël uitkomende Rus Michaïl Jakovlev (9,584).

Jeffrey Hoogland eindigde als vierde (9,639) en plaatste zich zo als laatste direct voor de achtste finales. De snelste vier sprinters bleef zo de vermoeienissen van de tussenronde bespaard.

Jeffrey Hoogland

In de achtste finales had Lavreysen weinig moeite met de Pool Dominik Topinka en Hoogland rekende af met de Duitser Luca Spiegel. Vrijdagavond treft Lavreysen in heat één de Brit Hamish Turnbull. Hoogland start in de laatste heat tegen de Fransman Rayan Helal.

Raaijmakers op medaillekoers

Op het omnium kwam Marit Raaijmakers op het onderdeel scratch op de zevende plek. De Noorse Anita Yvonne Stenberg won. Het middagprogramma eindigde met onderdeel twee, de temporace. Raaijmakers finishte daar als vijfde.

Na drie onderdelen is Raaijmakers (60 punten) derde, achter de Noorse Stenberg (78 punten) en de Britse Neah Evans (68 punten). Wereldkampioene Lotte Kopecky (50 punten) is na twee onderdelen slechts negende

Tijdens het avondprogramma fietst Raaijmakers nog de afvalkoers en de puntenkoers, de laatste twee onderdelen van het omnium. Ook stapt Roy Eefting-Bloem nog op voor de scratch.