foto ter illustratie
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Archief Texelse Courant onder water, honderden foto's beschadigd

Op Texel staat het archief van de lokale Texelse Courant deels onder water. Honderden historische foto's zijn beschadigd of verloren gegaan. "Het is redden wat er te redden valt."

In het archief in de kelder lagen nieuwsfoto's en portretten opgeslagen. Het water komt mogelijk via een scheur in de vloer naar binnen. Het grondwater op het eiland staat erg hoog na de vele regen.

"De kelder staat nu zo'n vijftien centimeter onder water. Nu het is blijven stijgen is het onderste deel van de portretten in het water komen te staan. Bij papier trekt het vanzelf omhoog", zegt hoofredacteur Job Schepers tegen NH Nieuws.

'Ons hart huilt'

Een deel van de foto's die op de grond stonden, was eerder al weggehaald. De portretfoto's stonden hoger gelegen op pallets maar het water bleef stijgen. "Gelukkig hadden we de nieuwsfoto's al eerder naar boven verplaatst", zegt Schepers.

De foto's die zijn gered, liggen verspreid over de redactie, te drogen. "Er wordt alles aan gedaan om zoveel mogelijk te redden."

Volgens Schepers is het slechts een klein deel van het archief dat beschadigd is geraakt, maar evengoed gaat het om honderden foto's. Het gaat hierbij om portretfoto's vanaf de jaren zestig. "Ons hart huilt. Zonde dat dit soort juweeltjes beschadigd of verloren zijn gegaan, het zijn prachtige tijdsbeelden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl