Chris Christie bij een bijeenkomst in New Hampshire, op 4 januari
NOS Nieuws

Republikein Christie trekt zich terug uit verkiezingsrace, net voor eerste grote test

De Amerikaanse oud-gouverneur Chris Christie heeft zich teruggetrokken uit de strijd om namens de Republikeinen presidentskandidaat te worden. Christie zei tegen zijn aanhangers op een bijeenkomst in New Hampshire dat hij geen mogelijkheid meer ziet om te winnen.

"Je voert campagne om te winnen", sprak hij. "Maar het is vanavond duidelijk dat er voor mij geen route meer is die naar de Republikeinse nominatie leidt." Door de terugtrekking zijn er naast oud-president Donald Trump nog twee kandidaten over die bij de Republikeinen als kanshebber worden gezien: oud-gouverneur van Florida Ron DeSantis en voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley.

Christie (61) presenteerde zich deze campagne als de meest uitgesproken criticus van Trump. Daar wil hij ondanks zijn terugtrekking aan vasthouden, bleek in New Hampshire. "Ik ga ervoor zorgen dat ik Donald Trump op geen enkele manier in staat stel ooit nog eens president van de Verenigde Staten te worden. Dat is belangrijker dan mijn persoonlijke ambitie."

Van vriend naar vijand

Hoewel Christie zich nu afkeert van Trump, was hij in 2016 de eerste grote Republikeinse naam die zich juist achter de uiteindelijke winnaar van de verkiezingen schaarde. Maar in 2020 brak Christie met Trump, met wie hij al twintig jaar bevriend was. Hij vindt het niet correct dat Trump valselijk beweerde dat er was gefraudeerd bij de verkiezingen. Ook vindt Christie dat Trump verantwoordelijk is voor de bestorming van het Capitool in januari 2021.

Dat Christie zich juist nu terugtrekt uit de race, mag een verrassing worden genoemd. Dinsdag hield hij nog vol dat hij zou doorgaan. Hij had zijn zinnen gezet op een goede uitslag bij de voorverkiezing in New Hampshire, die over een kleine twee weken plaatsvindt. Daar haalde hij in een peiling deze week voor het eerst dubbele cijfers.

Maar ondertussen deed de anti-Trumpvleugel van de Republikeinse Partij een steeds sterker beroep op de voormalig gouverneur van New Jersey om ermee te stoppen, in de hoop dat zijn stemmen naar Haley gaan. De oud-VN-ambassadeur is bezig met een opmars in de peilingen in New Hampshire en kruipt richting Trump.

Deze week, nog voordat Christie zijn campagne beëindigde, bleek dat Trumps voorsprong op Haley in die staat is geslonken. 4 op de 10 Republikeinse kiezers zouden willen stemmen op de oud-president, terwijl een derde voor Haley zou kiezen. Daarbij is ook relevant dat het gros van de stemmers van Christie aangaf over te stappen naar Haley, als hij uit de race zou stappen.

Overigens heeft Christie vooralsnog niet zijn steun uitgesproken voor een andere kandidaat. Hij vindt dat ze Trump niet hard genoeg aanvallen, omdat ze bang zouden zijn diens loyale achterban tegen zich in het harnas te jagen.

Daarnaast zette Christie vannacht vraagtekens bij de kansen van Haley in een gesprek dat waarschijnlijk per ongeluk werd opgevangen door een microfoon. "Ze zal worden afgemaakt (door Trump, red.). Ze is er niet tegen opgewassen", liet hij zich ontvallen.

Aftrap verkiezingsjaar in Iowa

Haley staat te boek als de meest gematigde kandidaat die bij de Republikeinen nog over is. Met het wegvallen van Christie kan ze nog meer proberen om er een tweestrijd met Trump van te maken. Tegelijkertijd staat zij in de landelijke peilingen, net als DeSantis, nog ver achter op Trump.

Komende maandag vormt in elk geval een belangrijke indicator voor het verdere verloop van de verkiezingsstrijd. Dan vindt in Iowa de caucus plaats, traditioneel de eerste voorverkiezing en daarmee de aftrap van het verkiezingsjaar.

Daarbij gaat het er niet zozeer om wie wint, maar wordt er vooral gekeken naar wie verliest: diegene kan op een hoop kritiek rekenen van analytici in de Amerikaanse media. Als de donateurs dan ook nog besluiten weg te lopen, is dat al in een pril stadium een doodsteek voor de campagne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl