Museum de Fundatie in Zwolle
NOS NieuwsAangepast

Topjaar voor musea, maar ook financiële zorgen

De musea hebben vorig jaar een topjaar gehad, als je afgaat op de 9,5 miljoen mensen die met een museumkaart een bezoek brachten. Het aantal bezoeken met zo'n kaart is een goede indicatie voor het totale museumbezoek, zegt de Museumvereniging, die de kaart uitgeeft.

Definitieve cijfers zijn er nog niet, maar de verwachting is dat er in totaal 29 tot 32 miljoen mensen naar een museum gingen. Dat zijn er ongeveer evenveel als in recordjaar 2019, vlak voor de coronasluitingen. Onder meer het Rijksmuseum in Amsterdam (2,7 miljoen bezoekers, mede dankzij toptentoonstelling Vermeer) en het Watersnoodmuseum (125.000 bezoekers) in Ouwerkerk ontvingen een recordaantal bezoekers.

Toch nemen de financiële zorgen toe, zoals bij het Kunstmuseum in Den Haag en het Fries Museum in Leeuwarden. Eind vorig jaar werd het Cobra Museum in Amstelveen op het nippertje van een faillissement gered door een vermogende zakenman en De Fundatie in Zwolle meldde een tekort van 9 ton.

Stijgende lasten

De eigen inkomsten zijn volgens de Museumvereniging niet voldoende om de stijgende lasten te compenseren. Ook moesten musea tijdens de coronacrisis flink gebruikmaken van hun reserves en zijn zij voor een belangrijk deel afhankelijk van overheidsinvesteringen, waardoor instellingen ondanks de hoge bezoekcijfers in financiële problemen komen.

De Museumvereniging ziet ook dat de hoge bezoekcijfers een positief effect hebben op de lokale economie. Onder meer restaurants, winkels en hotels in de buurt profiteren van de bezoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl