Taalmuseum in Leiden houdt op wegens geldgebrek
Het Taalmuseum in Leiden houdt op te bestaan. Dat maakte directeur Fresco Sam-Sin bekend in het NPO Radio 1-programma De Taalstaat. Het museum heeft geldproblemen. Het is het tweede museum in een week tijd dat dichtgaat.
Het Taalmuseum had geen eigen gebouw. Het was in feite een stichting die de Universiteit Leiden en de gemeente Leiden in 2016 samen hebben opgericht om reizende exposities en activiteiten te organiseren voor anderen, aldus Omroep West.
Een voorbeeld is de tentoonstelling Lieve tante Olga, die vorig jaar onder meer in Rotterdam en Leiden te zien was. Op die tentoonstelling vertelt Tante Olga (1928) in plechtig Nederlands dat zij in 1965 met haar moeder en kinderen uit Suriname naar Nederland vertrok. Hoewel ze al bijna zestig jaar in Den Haag woont, zijn haar taal, keuken, gebruiken en spullen nog onmiskenbaar Surinaams.
De toegang van de tentoonstelling was gratis, tante Olga kreeg meer dan een miljoen Tiktok-views, zegt het museum zelf. Maar het geld om dit soort exposities te organiseren is op. Directeur Sam-Sin zegt dat het pijn doet om het besluit te nemen. "We zitten in een tijd waarbij we het met zijn allen de hele tijd over taal hebben", zegt hij.
Doktershandschriften
Hij doet een oproep aan elke grote erfgoedinstelling of gemeente om zelf tijd en energie te gaan steken in soortgelijke exposities over taal. "Kijk naar je collecties en verzin iets dat te maken heeft met taal", aldus Sam-Sin. "Een gemeentehuis kan iets doen met ambtelijk taalgebruik. Een ziekenhuis kan een expositie doen over doktershandschriften. Een concertzaal over smartlappen. Er zijn zoveel mogelijkheden."
Op 1 januari werd het Louis Couperus Museum in Den Haag gesloten, ook wegens geldgebrek. Eigenaresse Caroline de Westenholz stak sinds de oprichting in 1995 naar eigen zeggen zo'n 30.000 euro per jaar in de collectie en het gebouw dat gewijd was aan een van Nederlands bekendste schrijvers en zijn opvallende taalgebruik. Maar financieel lukt dat haar niet meer, liet De Westenholz vorige week weten. Het gebouw zelf is nu dicht. De website blijft online. De oprichtster geeft zichzelf nog tot 15 mei om oplossingen te vinden.