Foto van het gat in de romp van de Boeing
NOS Nieuws

Boeing-baas erkent fout en belooft opheldering

De baas van vliegtuigbouwer Boeing gaat door het stof na het incident waarbij een deel van de romp van een Boeing 737 Max 9 losliet. Dave Calhoun zei in een toespraak voor personeel ook dat Boeing er alles aan zal doen om te achterhalen wat er is misgegaan.

"We beginnen ermee dat we onze fout erkennen", zei Calhoun. Verder beloofde hij "100 procent transparantie" en samenwerking met onderzoeks- en luchtvaartautoriteiten.

Vrijdag verloor een 737 Max 9 van Alaska Airlines kort na de start een paneel, met een groot gat in de romp als gevolg. Wonderbaarlijk genoeg raakte niemand gewond. Een dag later besloot de Amerikaanse luchtvaartautoriteit dat alle toestellen van hetzelfde type voorlopig aan de grond moeten blijven.

In een toespraak erkende de Boeing-baas dat er fouten zijn gemaakt:

'Dit mag nooit meer gebeuren'

Boeing heeft een deel van de toespraak van Calhoun online gezet. Te zien is hoe hij geëmotioneerd praat over de eerste foto die hij van het getroffen toestel zag.

Calhoun spreekt in de speech zijn waardering uit voor de bemanning, die het toestel zonder verdere problemen kon landen. Ook heeft hij lovende woorden voor de directie van Alaska Airlines. Die besloot gelijk om niet meer te vliegen met de 737 Max 9. "Ik weet hoe moeilijk zo'n besluit is", zegt hij.

De topman zegt er alles aan te zullen doen dat het incident zich niet herhaalt. Daarvoor moet volgens hem worden gewerkt aan vertrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl