NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse luchtvaartautoriteit houdt 737 Max 9-vliegtuigen aan de grond

De Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA heeft bevolen dat een deel van de 737 Max 9-vliegtuigen aan de grond moet blijven. Het gaat om de toestellen op Amerikaans grondgebied en om toestellen van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen.

Een toestel van dit type van Alaska Airlines moest gisteren een noodlanding maken, nadat het ongeveer 35 minuten na het opstijgen een deel van de romp had verloren.

De luchtvaartautoriteit wil de toestellen eerst controleren voordat ze vliegen. De controle duurt vier tot acht uur en treft 171 toestellen wereldwijd.

Een passagier aan boord van het vliegtuig filmde het incident. Bekijk de beelden hier:

Toestel Alaska Airlines verliest rompdeel tijdens vlucht

Het passagiersvliegtuig was onderweg van Portland in Oregon naar Ontario in Californië. Alle passagiers konden het vliegtuig na de landing veilig verlaten. Alaska Airlines besloot eerder vandaag al om extra controles uit te voeren bij de vliegtuigen.

Een passagier vertelde aan The New York Times dat ze tijdens de vlucht wakker schrok van lawaai. "Ik opende mijn ogen en zag een zuurstofmasker voor me", zegt de vrouw tegen de Amerikaanse krant. "Ik kijk naar links en zie dat de wand aan de zijkant van het toestel weg is. Mijn eerste gedachte was: 'ik ga dood'."

Ze vertelt dat er instructies werden omgeroepen door het cabinepersoneel, maar dat die onhoorbaar waren door het lawaai van wind aan boord.

Veiligheidsproblemen

De Boeing 737 Max kent een lange reeks veiligheidsproblemen. In 2019 stonden toestellen anderhalf jaar aan de grond na twee dodelijke ongelukken waarbij in totaal 346 slachtoffers vielen.

Voor zover bekend heeft in Nederland alleen Corendon twee toestellen van dit type. Eerder vandaag zei een woordvoerder dat de maatschappij de toestellen vooralsnog niet aan de grond houdt. De Nederlandse toezichthouder, de Inspectie Leefomgeving en Transport, wacht onderzoek van de FAA af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl