NOS Nieuws

Wekdienst 9/1: Informatiegesprekken hervat • Uitspraak Hoge Raad over Holleeder

Goedemorgen! Vandaag komen de partijen PVV, NSC, VVD en BBB samen om verder te praten over de eventuele vorming van een nieuw kabinet. Ze komen samen op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. In aanloop naar de gesprekken trok PVV-leider Wilders gisteren drie oude anti-islamwetsvoorstellen in.

Eerst het weer: de dag begint erg koud, ondanks het zonnetje dat zich 's morgens al laat zien. In Overijssel, Gelderland, Brabant en Limburg geldt code geel vanwege de lage gevoelstemperatuur: tussen de -12 en -15 graden. In de loop van de ochtend gaat die omhoog, waarna de waarschuwing niet meer geldt. In de middag blijft de zon schijnen, met in het noorden wat wolkenvelden. Het blijft vriezen met -1 graden.

Het weer van dinsdag 9 januari

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Informateur Ronald Plasterk ontvangt de partijleiders van de PVV, VVD, NSC en BBB en hun secondanten op een landgoed in Hilversum. Ze willen daar in alle rust verder praten over de mogelijkheden voor een kabinet.
  • De Hoge Raad doet uitspraak in de zaak tegen Willem Holleeder. Die is tot levenslang veroordeeld voor het opdracht geven tot een reeks moorden. De advocaat-generaal bij de raad heeft geadviseerd de veroordeling te handhaven.
  • Vandaag kan er naar verwachting opnieuw op een aantal plaatsen worden geschaatst. Een aantal ijsverenigingen hoopt een marathon op natuurijs te kunnen organiseren.
  • De Nederlandse waterpolovrouwen spelen om 17.30 uur de kwartfinale van het EK tegen Groot-Brittannië. De wedstrijd, die gespeeld wordt in Eindhoven, is live te volgen via NOS.nl en de NOS app.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse vliegtuigmaatschappij United Airlines heeft meerdere loszittende schroeven aangetroffen bij toestellen van Boeing. Ook werden er "installatie-problemen" gevonden, laat het bedrijf weten. De losse schroeven werden opgemerkt bij een paneel dat wordt gebruikt om een deel van de romp af te sluiten.

Alle toestellen van het type 737 Max 9 hebben momenteel een vliegverbod op Amerikaans grondgebied, vanwege een incident met Alaska Airlines afgelopen weekend, waarbij een vliegtuig een deel van de romp verloor. United Airlines heeft 79 Boeings van dit type in bezit. Het bedrijf heeft niet bekendgemaakt bij hoeveel toestellen er mankementen zijn gevonden.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het is niet alleen ijskoud in Nederland: op sommige plaatsen viel gisteren ook sneeuw. Vooral in Zuid-Limburg leverde dat mooie plaatjes op:

Bekijk vanuit de lucht: Zuid-Limburgse heuvels bedekt met laagje sneeuw

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl