Een file op de snelweg
NOS NieuwsAangepast

Meer auto's, meer files in 2023 en dat neemt in 2024 alleen maar toe

  • Roeland Müller

    verslaggever Economie

  • Roeland Müller

    verslaggever Economie

Nooit stonden er zo veel files op de weg als in 2023. Ten opzichte van recordjaar 2019 nam de overlast door files met bijna 7 procent toe.

En dat wordt in 2024 alleen maar erger, verwacht de ANWB. Meer mensen, meer auto's en meer wegwerkzaamheden zijn de belangrijkste oorzaken. De ANWB hoopt dat de belangrijkste knelpunten sneller worden opgelost.

Afgelopen jaar kwamen er bijna 180.000 auto's bij op de Nederlandse wegen, berekende brancheorganisatie Bovag vorige week. Dat is aanzienlijk meer dan de jaren ervoor. Daarnaast waren er meer wegwerkzaamheden dan in voorgaande jaren.

Er wordt meer gereden, terwijl er ook meer wegwerkzaamheden zijn, zegt ANWB-mobiliteitsdeskundige Chiel van Lent. "Door langdurig achterstallig onderhoud moet er een inhaalslag worden gemaakt. Dat betekent meer afsluitingen en openbrekingen. Dan wordt het toch gewoon aansluiten in de file."

Top 10 files

De ANWB ziet dat het wegennet het amper aankan. Van Lent: "Een aantal belangrijke capaciteitsknelpunten is stil komen te liggen door stikstofproblematiek. Dit moeten aangepakt om de verdere groei van het aantal auto's te kunnen faciliteren."

Volgens Van Lent moet er naar meerdere oplossingen worden gekeken. Op de korte termijn kan dat het beter spreiden van forenzen zijn wat betreft werktijden en werkdagen. Op de lange termijn kan een vorm van rekeningrijden worden overwogen.

Toch is de thuiswerkgewoonte, ontstaan tijdens corona, nog niet verdwenen. Volgens de ANWB neemt het aantal files weliswaar flink toe, maar niet zo sterk als de groei van het aantal auto's zou doen verwachten. Het thuiswerken heeft wel degelijk een dempend effect op het aantal files, met name op vrijdag.

In 2024 zijn de vooruitzichten niet veel beter qua drukte, zegt Van Lent: "Als er niet zoiets als een pandemie komt, verwachten we een verdere toename van de files en de bijbehorende ellende. Er is nog altijd veel wegenonderhoud gepland. Daarnaast blijven de bevolking en de economie groeien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl