File op de A17
NOS NieuwsAangepast

ANWB: aantal files blijft stijgen, vooral in Noord-Brabant

Het blijft drukker worden op de Nederlandse wegen en dat betekent dat we vaker en ook langer stilstaan door files. De ANWB deed onderzoek naar de ontwikkelingen op de weg in de eerste negen maanden van dit jaar.

De effecten van corona op de weg zijn tenietgedaan, zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB Verkeersinformatie in het NOS Radio 1 Journaal. "Toen waren er geen files in de ochtend- en avondspits, maar die zijn weer terug." Vanaf het einde van de coronacrisis, het eerste kwartaal van vorig jaar, keerden de dagelijkse files terug op de wegen. "Het neemt alleen maar weer toe."

Van de effecten van het advies om thuis te werken en buiten de spits te reizen is bijna niets meer te merken op de weg, concludeert de ANWB. Volgens Broekhuis zit de verkeersdrukte weer op het pre-coronaniveau van 2019.

'Aantal auto's neemt toe'

"Afgelopen half jaar hebben we de files weer fors zien toenemen. Niet alleen tijdens de spitsuren, maar ook daarbuiten." Dat is niet zo verwonderlijk, zegt Broekhuis. "Het aantal auto's neemt nog altijd toe."

Uit de cijfers van de afgelopen negen maanden blijkt dat het aantal files op bijna alle werkdagen is toegenomen. Tijdens de ochtendspits ging het om 12 procent en tijdens de avondspits om ongeveer 20 procent. Wat opvalt is dat de al rustige vrijdagochtend nog rustiger is geworden. Van een spits is dan "nauwelijks meer sprake".

Wegen kunnen drukte niet aan

In Noord-Brabant nam het aantal files dit jaar het meest toe: met 35 procent. In Noord-Holland steeg de filedruk met 31 procent, in Zuid-Holland was dit 24 procent. Van alle provincies hebben Noord- en Zuid-Holland de hoogste filedruk. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de lengte, maar ook naar de duur van een file.

  • NOS
    Waar is het 't drukst in de ochtend?
  • NOS
    Waar is het 't drukst in de avondspits?

De drukte in Noord-Brabant heeft volgens Broekhuis voor een deel te maken met mensen die van huis naar hun werk rijden. "Maar het is ook een provincie waar heel veel verkeer doorheen rijdt van noord naar zuid. De combinatie van het transport en het woon-werkverkeer levert heel veel knelpunten op in die provincie."

Dat in Noord-Brabant een aantal wegen is die volgens hem die drukte niet goed aan kunnen, helpt ook niet mee. "Die hebben vaak twee rijstroken. Met dat aanbod verkeer levert dat gewoon heel veel vertraging op."

Broekhuis zegt dat de kans bestaat dat het de komende tijd nog drukker wordt. "We gaan nu ook de drukste maanden van het jaar in: de herfstmaanden." Het thuiswerken heeft volgens hem wel laten zien dat het ook anders kan. "Mijn hoop is dat mensen toch de mogelijkheid aangrijpen om thuis te gaan werken als het heel slecht weer wordt en niet in de ochtend- of avondspits gaan reizen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl