NOS Voetbal

Clasie gelooft nog in Champions League-ticket AZ: 'Moeten dan wel stappen zetten'

Wíl AZ de Champions League halen, of móét AZ de Champions League halen? Als het aan Jordy Clasie ligt, groeien de Alkmaarders zo snel mogelijk uit tot een club waarvoor altijd het laatste geldt.

Op trainingskamp in Spanje bereidt AZ zich voor op het komende halfjaar eredivisievoetbal en de strijd met Feyenoord, FC Twente en Ajax om een ticket voor (de voorrondes van) de Champions League.

Maar eerst moest de nare smaak van het beroerde einde van 2023 worden weggespoeld. AZ worstelde tegen amateurs in de beker en werd weggespeeld door PSV. Eerder al schakelde Legia Warschau Clasie en consorten uit in Europa. Ontevreden supporters wuifden uiteindelijk zelfs met witte zakdoekjes.

Plopsaland

De vrije weken die volgden, kwamen als geroepen, aldus Clasie. Spelers waaierden uit voor vakanties, van Ibiza tot Dubai, en ook Clasie vertrok naar het zuiden. "Ik ben naar België geweest. Naar Plopsaland met mijn kinderen. Verschil moet er zijn..."

Clasie was woedend op zijn ploeg na de belabberde vertoningen tegen Legia, PSV en HHC Hardenberg. Een paar weken later is hij afgekoeld en hoopt hij dat in Spanje het goede gevoel wordt hervonden. "We hebben het jaar niet goed afgesloten. Nu proberen we naar elkaar toe te groeien en weer een eenheid te worden."

Haast is daarbij geboden, want AZ hervat het seizoen met een belangrijke uitwedstrijd tegen FC Twente. Bij winst wordt plek drie van de tukkers overgenomen. "Ik hoop daarom dat dit kamp een boost geeft en we gaan beseffen dat we nog steeds hele mooie dingen kunnen laten zien. Dat we het binnen handbereik hebben."

AZ speelde in Spanje gelijk in een oefenduel met Borussia Dortmund: 2-2

Daarmee doelt Clasie op plaatsing voor de Champions League. De laatste keer dat AZ aan dat toernooi meedeed, was in 2009. Nu Ajax een rampzalig seizoen doormaakt, ligt er voor de Alkmaarders een gouden kans om het weer eens zo ver te schoppen.

Clasie gelooft erin, zelfs nog in het behalen van de tweede plek. "Maar dan moeten we wel stappen zetten", zegt hij. "En constanter worden. De laatste jaren zijn we vaker afgehaakt op belangrijke momenten."

Het heilige moeten

Zou dat komen omdat bij AZ, anders dan bij PSV, Feyenoord en Ajax, het 'heilige moeten' ontbreekt? "Daarin gaat deze club nog wel groeien. Dat je die druk, die bij de top drie gigantisch is, écht voelt. Daar willen we met de spelersgroep ook naartoe."

"Maar dat moeten we wel waarmaken en we moeten laten zien dat we daarmee om kunnen gaan. Daarin hebben we dit seizoen op een aantal momenten niet thuisgegeven. Dat is zeker iets dat we moeten verbeteren als we op het hoogste podium mee willen doen."

Vangelis Pavlidis en Jordy Clasie

Het zou daarbij helpen als topschutter Vangelis Pavlidis gewoon bij de club blijft. Maar met zijn achttien doelpunten heeft de Griek de interesse gewekt van buitenlandse clubs.

"Hij is heel erg belangrijk voor ons", zegt Clasie. "Je weet in het voetbal nooit wat er gebeurt, maar ik denk dat hij gewoon blijft. AZ heeft ook ambities. Ik gun hem een mooie transfer, maar liever aan het einde van het seizoen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl