Vangelis Pavlidis traint in Estepona, coach Pascal Jansen kijkt toe
NOS Voetbal

Huiberts heeft nog hoop: 'Champions League-ticket voor AZ zou geweldig zijn'

Net als veel andere ploegen uit de eredivisie heeft AZ z'n heil gezocht in Spanje om zich op te laden voor de tweede helft van het seizoen. En gezien de laatste resultaten in het oude jaar is dat bepaald geen overbodige luxe voor de nummer vier van de ranglijst, vindt ook technisch directeur Max Huiberts.

"De laatste Europese wedstrijd in de Conference League was natuurlijk teleurstellend", haalt hij bij Langs de Lijn En Omstreken de 2-0 nederlaag bij Legia Warschau terug in de herinnering. "We zijn daar uitgeschakeld in een poule waarvan wij op voorhand dachten dat we kans hadden om te kunnen overwinteren."

En ook in de competitie verliep december allesbehalve vlekkeloos met een remise bij FC Utrecht (1-1), het alsnog uitgespeelde duel met NEC waarin de 2-1 achterstand niet meer weggewerkt kon worden en natuurlijk de 4-0 oorwassing in eigen huis tegen koploper PSV.

"Dat was niet ons beste optreden. Maar ik moet wel zeggen dat we tegen een ploeg speelden die er heel erg goed voor staat en op dat moment ook wel een heel goede dag had."

Max Huiberts

Die magere oogst mondde zowaar uit in kritiek op de trainer. En dat zijn ze de laatste tijd niet meer gewend in Alkmaar. "Kritiek op de trainer op het moment dat we vierde staan, zegt ook wel wat over de verwachtingen die er inmiddels zijn rondom AZ", merkt Huiberts fijntjes op. "Dat vinden wij ook helemaal niet erg."

"Mensen mogen van ons verwachten dat wij in elk geval in de top vier meedraaien en dat doen met voetbal waarvoor mensen naar het stadion komen. Dat is de laatste weken voor de winterstop niet gelukt op de manier zoals we gewend zijn van AZ. Dan zijn er altijd heel wat mensen op de tribune die denken dat de trainer wegsturen de oplossing is. Dat is voor ons veel te kort door de bocht."

Pascal Jansen hoeft dus niet te vrezen voor zijn positie. Andersom moet AZ er misschien wel rekening mee houden dat spits Vangelis Pavlidis tussentijds vertrekt. De Griek heeft zich danig in de kijker gespeeld met zijn tot dusver achttien competitietreffers, goed voor een met Feyenoorder Santiago Gimenez gedeelde eerste plaats op de topscorerslijst.

Plafond al opgerekt

"Wij weten dat er heel veel clubs zijn die geïnteresseerd zijn in een goede spits. En Pavlidis is dat. Maar er is nog niemand geweest die zich concreet gemeld heeft. En hij weet zelf ook wel dat als hij zo doorgaat met presteren, hij aan aan het eind van het seizoen waarschijnlijk een heel mooie stap gaat maken."

Speculeren over hoeveel Pavlidis mogelijk gaat opbrengen doet Huiberts niet. Wel weet hij dat er voor de opvolging in ieder geval niet diep in de buidel getast gaat worden. "We betalen inmiddels al hogere transferbedragen en hebben dus ons plafond ook al opgerekt. Het is niet zo dat wij geen risico durven nemen, zeker niet. Maar alles over de balk smijten voor één of twee spelers... Dan ga je heel grote risico's lopen."

Pascal Jansen

Met of zonder de Griek, Huiberts hoopt binnenkort het AZ van eerder dit seizoen weer te gaan zien. "Toen we op een redelijk makkelijke manier onze wedstrijden wonnen, heel veel kansen creëerden, veel doelpunten maakten en er weinig tegen kregen. Dat heeft dan toch te maken met de aanvallende manier van spelen."

Champions League-ticket

"We hebben nog steeds heel veel goede aanvallers, heel veel goede spelers. Dus ik denk dat we volgende week (uit tegen FC Twente, red.) weer fris aan de start staan en we weer die weg kunnen gaan inzetten. Zonder Europees voetbal, dus we hebben geen dubbel programma."

En wie weet ligt er dan wel iets moois aan het einde van de rit te wachten. De toptwee mag immers Champions League spelen, terwijl nummer drie de voorronde wacht.

"Het is een grote kans om een keer een Champions League-ticket te bemachtigen. Daar hebben we met elkaar voor gezorgd en daar heeft ook AZ best wel een steentje aan bijgedragen", verwijst Huiberts naar met name het Conference League-succes (halve finales) van het vorig seizoen. "Het zou heel mooi zijn als wij daar ook van kunnen profiteren. Dat zou voor ons natuurlijk iets geweldigs zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl