Hoogwaterpiek Markermeer voorbij, Defensie klaar met dam in Maastricht
De hoogwaterpiek in het Markermeer is achter de rug. Ook de waterstand in het IJsselmeer daalt, meldt Rijkswaterstaat. Omdat er sprake is van een gunstige windrichting kan veel water vanuit het IJsselmeer naar de Waddenzee gespuid worden. Daardoor zal het waterpeil nog verder kunnen dalen en is het ook mogelijk om weer water van het Markermeer naar het IJsselmeer af te voeren.
In het Markermeer was de waterstand vandaag extreem verhoogd, wat op verschillende plekken leidde tot overstroomde kades. Volgens het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier houden de dijken het goed. Wel zullen er tot maandagavond extra inspectierondes zijn.
Dit is de situatie in Volendam:
In Maastricht zijn de twee Chinook-helikopters van Defensie klaar met het storten van zware keien op de plek waar een dam was doorgebroken. Het waterpeil in de Maas steeg de afgelopen week door langdurige regen in Frankrijk en de Belgische Ardennen, wat onder meer de damdoorbraak veroorzaakte.
Met helikopters werden vandaag en gisteren netten met daarin de zware stenen in het water gelegd, om zo het gat in de dam te dichten. Aan het einde van de middag liet Rijkswaterstaat weten dat het een "succesvolle dag" was "waarin we het gat in de overlaatdam een stuk minder diep hebben gemaakt".
In de video hieronder is te zien hoe een helikopter zakken met stenen in het water laat zakken:
De Rijn bij Lobith bereikte vanmorgen een piek van 14,35 meter boven NAP. De verwachting was dat de waterstand op het piekmoment 14,50 meter boven NAP zou liggen. De waterstand bij Lobith zakt de komende dagen naar een normaal peil.
Hoeveel water er binnenkomt bij Lobith geeft een belangrijk beeld van de hoeveelheid water die de komende dagen door de Nederlandse rivieren stroomt. Rijkswaterstaat zegt geen "nieuwe bijzonderheden" te verwachten.