Defensie gaat vandaag door met herstellen doorgebroken dam in Maastricht
Defensie gaat vandaag door met het herstellen van de dam in Maastricht die door snel stromend water doorbrak.
Gisteren vlogen twee Chinook-helikopters van defensie vanaf vliegbasis Gilze-Rijen naar Maastricht om daar met zakken stenen die ieder 4000 kilo wegen de dam deels te dichten. Ook vandaag worden de helikopters weer ingezet. In het gebied geldt een noodverordening. Alleen hulpdiensten mogen in het gebied aanwezig zijn.
Woonboot
Het waterpeil in de Maas steeg de afgelopen dagen fors door langdurige regen in Frankrijk en de Belgische Ardennen. Het veroorzaakte onder meer een damdoorbraak en een woonboot raakte op drift en raakte een brug. Die dreigde in te storten, maar dat is niet gebeurd.
Door het plaatsen van de zware stenen neemt de stroomsnelheid af in het nabijgelegen gebied, waar een tijdelijke dam wordt aangelegd. Terwijl de helikopters bezig waren, waren wegen in de buurt afgesloten voor verkeer. In het gebied zijn sinds vrijdag 25 militairen aanwezig die helpen met het herstel van de dam, de bouw van een tijdelijke dam en bij het opzetten van een veerverbinding.
Zo zag de hersteloperatie er gisteren uit:
Gisteren hebben de helikopters 50 netten met stenen gedropt bij de overlaatdam. Rijkswaterstaat meldde eerder dat er ongeveer 60 netten nodig zijn. Volgens burgemeester Wim Hillenaar van Maastricht duurt het daarna naar verwachting nog twee dagen voordat al het water ten noorden van de dam is weggelopen.
Onder meer de Bosscherweg wordt tijdens de herstelwerkzaamheden afgesloten. Dat betekent dat verkeer vanuit Maastricht naar België vandaag tussen 08.00 uur en 18.00 uur wordt omgeleid via de Brusselseweg.
Zo ziet het gebied er uit:
Hoewel de waterstand op veel plekken in Nederland weer daalt, is er ook op andere plekken in het land nog altijd overlast. Zo is er op de A73 van Maasbracht richting Nijmegen verkeershinder omdat een oprit is ondergelopen.
Ook in onder meer het Markermeer en het IJsselmeer is nog sprake van een verhoogde waterstand. Het leidde er onder meer toe dat een aan de KNRM gelieerd reddingsstation in het Noord-Hollandse dorp Warder niet meer gebruikt kon worden.
De waterstand in de Rijn stijgt de komende dagen nog, meldde Rijkswaterstaat vrijdag. Het water in de Maas zal juist dalen.