Zuurstofmaskers voor passagiers hangen aan het dak naast een ontbrekend raam en een deel van een zijwand na de noodlanding
NOS NieuwsAangepast

Boeings Alaska Airlines toch weer aan de grond vanwege extra inspecties

Alaska Airlines houdt opnieuw alle 65 Boeing 737 Max 9-vliegtuigen aan de grond. Eerder had de luchtvaartmaatschappij ongeveer een kwart van de Max 9-vliegtuigen na grondige inspecties weer in gebruik genomen. In afwachting van mogelijke extra onderhoudswerkzaamheden blijven de toestellen nu toch weer aan de grond.

Een toestel van dit type van Alaska Airlines moest vrijdag een noodlanding maken, nadat het ongeveer 35 minuten na het opstijgen een deel van de romp had verloren. Het ging om een soort paneel dat Boeiing op de plaats van een nooduitgang boven de vleugels plaatst als die nooduitgang niet wordt gebruikt.

De Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA had daarna bevolen dat een deel van de 737 Max 9-vliegtuigen aan de grond moet blijven. Het gaat om alle toestellen die gebruikmaken van dat paneel.

Richtlijn

De FAA heeft nu een richtlijn uitgevaardigd waarin alle luchtvaartmaatschappijen nog enkele specifieke inspecties en onderhoudswerkzaamheden moeten uitvoeren voordat het vliegtuig weer in gebruik mag worden genomen. Dit proces zal meer tijd in beslag nemen. Alaska Airlines verwacht dat er pas weer midden volgende week met de toestellen gevlogen kan worden.

De Europese luchtvaarttoezichthouder EASA heeft de Max 9-richtlijn overgenomen van de Amerikaanse FAA, maar zegt dat op het ogenblik geen enkele Europese luchtvaartmaatschappij een toestel met zo'n paneel gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl