NOS Voetbal

Geen wraak voor Sunderland: Newcastle wint eerste Tyne-Wear Derby sinds 2016

Newcastle United heeft de eerste Tyne-Wear Derby sinds 2016 gewonnen. In derde ronde van de FA Cup wonnen de Magpies met 0-3 van Sunderland.

De Tyne-Wear Derby (naar de twee Noord-Engelse rivieren) is een van de meest intense wedstrijden van Engeland. De laatste keer dat het duel gespeeld was in 2016, voor de degradatie van Sunderland.

Jarenlang werd Sunderland beschimpt en bespot door de fans van de vijand. Gierend van het lachen ging men in Newcastle zitten voor de documentaire-serie Sunderland Till I Die op Netflix, waar de eindeloze val van Sunderland werd vastgelegd.

Lang zakte Sunderland dieper en dieper weg, tot in de krochten van de League One, het derde niveau van Engeland. Newcastle ging het ondertussen juist steeds meer voor de wind, zeker door de Saoedische miljoenen die in de club gepompt werden.

De laatste twee seizoenen heeft Sunderland eindelijk weer de weg naar boven gevonden. De club promoveerde naar de Championship en doet het daar nu verdienstelijk.

Dus toen Newcastle bij de loting voor de derde ronde van de FA Cup uit de koker kwam, wreef men in Sunderland in hun handen. Tijd voor wraak.

Niveauverschil

Maar in het eigen Stadium of Light bleek al snel dat het niveauverschil met de aartsrivaal groot was. Newcastle was duidelijk niet van plan af te gaan in de derby.

Het fanatisme van Bruno Guimarães onderstreepte dat: hij jutte het bomvolle uitvak achter de goal met hartstocht op.

Sunderland moest het dus echt zélf doen, maar lukken wilde dat niet. Aan de bal was de ploeg slordig, waardoor het aan fatsoenlijk aanvallen maar nauwelijks toekwam.

Na een dik half uur spelen maakte Daniel Ballard een eigen goal. Hij probeerde de bal weg te plukken voor de voeten van spits Alexander Isak, maar volleerde die zomaar in eigen doel. Even na rust strafte Isak een blunder in de opbouw af en was de wedstrijd eigenlijk al wel beslist.

Even later strooide Isak met een rake penalty nog wat zout in de wonden. Op wraak zal Sunderland nog een tijdje moeten zinnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl