Gakpo en Botman trefzeker bij zege koploper Liverpool op Newcastle

Ook op Nieuwsjaarsdag wordt in de Premier League 'gewoon' gevoetbald en dat is deze keer vooral Liverpool goed bevallen. De koploper in Engeland verstevigde zijn positie door in een levendig duel met 4-2 te winnen van Newcastle United. De Nederlanders Cody Gakpo (Liverpool) en Sven Botman (Newcastle) waren trefzeker.

Liverpool, met aanvoerder Virgil van Dijk in de basis maar met Gakpo en Ryan Gravenberch op de bank, nam direct het heft in handen. Nadat Darwin Núñez wat kansjes onbenut had gelaten, leek hij als aangever wel succesvol te zijn. De Uruguayaan deed dat echter in buitenspelpositie.

Geen treffer dus voor Luis Diaz, die even later door Botman, de Nederlander aan Newcastle-zijde, werd neergehaald en een strafschop voor Liverpool verdiende. Die bleek niet besteed aan Mohamed Salah. De Egyptenaar, die van zijn negen vorige strafschoppen er drie miste, schoot tegen doelman Martin Dúbravka op, waarna Trent Alexander-Arnold de rebound over het doel joeg.

Mohamed Salah na zijn misser vanaf elf meter

Het leek nog erger te worden voor de thuisploeg, toen Dan Burn raak kopte. Maar ook aan het doelpunt van Newcastle was buitenspel voorafgegaan. Alexander-Arnold was kort voor rust dicht bij een sensationele treffer. Hij haalde bijna op de achterlijn van buiten het strafschopgebied uit. De bal zeilde over Dúbravka heen richting bovenhoek, maar raakte de voorkant van de paal.

Liverpool kwam getergd uit de kleedkamer voor de tweede helft, die nog maar vier minuten oud was toen Salah alsnog doel trof. De intikker na een even snelle als vloeiende tegenaanval was zijn 150ste treffer in de Premier League, allemaal gemaakt in dienst van dezelfde club,

De 'Reds' wensten door te drukken, maar Salah en tot twee keer toe Núñez stuitten op de uitblinkende Dúbravka. Geen 2-0 dus, maar even later wel 1-1. Voormalig Willem II-speler Alexander Isak ontsnapte aan buitenspel en scoorde beheerst.

Liverpool liet zich niet uit het veld slaan door die domper en ging energiek op zoek naar een nieuwe voorsprong. Maar Dúbravka bleef zich onderscheiden, ook op de uithaal van Gakpo, die net als Gravenberch kort na de gelijkmaker zijn opwachting had gemaakt.

Gakpo en Botman scoren

In de 73ste minuut moest Dúbravka zich dan toch voor een tweede keer gewonnen geven. Een steekballetje van Salah werd door invaller Diogo Jota verlengd tot bij Curtis Jones, die moeiteloos zijn eerste doelpunt van het seizoen liet noteren: 2-1.

Cody Gakpo viert zijn doelpunt

Even later leek de nekslag voor de bezoekers te volgen. En weer had Salah een groot aandeel, nu met een magnifieke lage voorzet met buitenkant links die door Gakpo met enig fortuin tot doelpunt werd gepromoveerd. Er kwam echter andermaal een snel antwoord, eveneens van Nederlandse makelij: Botman kopte na een hoekschop de 3-2 binnen.

De teruggekeerde spanning hield niet lang stand. Na een overtreding van Dúbravka op Jota mocht Liverpool voor de tweede keer een strafschop nemen. Ondanks zijn eerdere misser ging Salah doodleuk opnieuw achter de bal staan en nu hield hij het hoofd wel koel: 4-2.

Het was voorlopig de laatste bijdrage van de Egyptenaar voor Liverpool. Hij zal vanaf half januari te bewonderen zijn in het shirt van de nationale ploeg op het toernooi om de Afrika Cup.