In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Vastgelopen tanker losgetrokken, IJssel weer bevaarbaar

Schip vaart zich vast op de IJssel bij Arnhem

Het binnenvaartschip dat aan het eind van de ochtend vast kwam te zitten in de uiterwaarden van de IJssel, niet ver van Arnhem, is aan het begin van de avond weer losgetrokken. Het schip wordt naar Nijmegen gesleept.

Doordat het schip aan de grond zat was de vaarweg gestremd en moest het scheepvaartverkeer wachten. Aan het begin van de avond lagen er zo'n twintig schepen te wachten. De IJssel is halverwege de avond weer vrijgegeven.

De stremming van de IJssel was extra slecht nieuws schippers omdat ze ook al niet via Amsterdam kunnen (om)varen: de Oranjesluizen bij de hoofdstad zijn sinds woensdagavond gestremd wegens hoogwater in het Markermeer. Het is nog niet bekend wanneer de sluizen weer bediend kunnen worden.

De gestremde vaarroutes

Het schip dat vastliep, een tanker, lag vast bij de IJsselkop bij Westervoort, op het punt waar de rivier aftakt van de Nederrijn, meldt Omroep Gelderland.

Het is onbekend wat er precies gebeurde met de tanker. Of hoogwater een rol heeft gespeeld, is nog onduidelijk. In plaats van een meanderende rivier is sprake van een grote watervlakte. "Schippers moeten in de vaargeul blijven", reageerde een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Je ziet de markeringen nog boven water, maar met een stroming moet je voorzichtig zijn. Waardoor het schip nu vastligt, is nog niet duidelijk."

Ondergelopen weiland

Precies een week geleden liep ook al een binnenvaartschip vast in een ondergelopen weiland naast de IJssel. Dat gebeurde een stukje naar het noorden, tussen Rheden en Lathum.

Ook dat schip belandde door onbekende oorzaak naast de vaargeul. Dat gebeurde toen rond 13.00 uur. Twee uur later werd dat schip door twee andere binnenvaartschepen vlotgetrokken.

Het vastgelopen schip (oranje) op de IJssel bij Westervoort

Advertentie via Ster.nl