Marijke Groenewoud krijgt de felicitaties van Ragne Wiklund
NOS Schaatsen

Blijdschap bij Groenewoud, Schouten teleurgesteld: 'Wat ik doe is echt heel slecht'

Een grote verrassing op de eerste dag van de EK afstanden in Thialf: Marijke Groenewoud is Europees kampioen op de 3.000 meter. "Het klinkt heel lekker, en daar kwam ik vandaag ook voor."

Na twee wereldtitels op de massastart behaalde Groenewoud vrijdagavond haar eerste titel op een klassieke afstand. Op de 3.000 meter versloeg ze tot ieders verrassing haar ploeggenote en olympisch kampioen Irene Schouten, en Ragne Wiklund, die in 2023 ongeslagen was op deze afstand. "De snelheid kwam de hele week al super makkelijk. Ik wilde er vandaag hard ingaan en dat lukte heel goed. Ik kon het best wel goed volhouden."

Schade beperkt

Hard beginnen deed de 24-jarige Groenewoud met verve, gedurende haar rit reed ze enige tijd onder het schema van het baanrecord. "Je weet als je zo hard begint, het daarna wel iets oploopt. Maar ik kon de schade aardig beperkt houden."

Groenewoud wint in Thialf: 'Publiek geeft duwtje in de rug'

Of de mindere race van Schouten in de rit voor haar, of het feit dat ze harder reed dan directe tegenstander Wiklund, invloed op haar race had? "Ik ben niet zo goed in op een tijd rijden, dus ik probeerde mijn eigen race te rijden."

"Vorige week (op de NK afstanden) had ik een beetje een matige dag, dus daar baalde ik ontzettend van, dus het is lekker om het toernooi zo te beginnen."

Winnen in Thialf is bijzonder, daar is menig (internationaal) schaatser het over eens. Ook Groenewoud genoot van de sfeer in de schaatstempel. "Op een gegeven moment zat ik onder het baanrecord en toen zag ik het publiek steeds gekker worden, dan weet je dat het goed is en dat geeft een duwtje in de rug."

Schouten niet blij met zilver op 3.000 meter: 'Wel blij dat ik mijn baanrecord nog heb'

Schouten was overduidelijk niet tevreden met haar rit. "Maar ik ben wel blij dat ik mijn baanrecord nog heb", lacht Schouten.

Na vorige week naar nieuwe ijzers te hebben gewisseld, koos ze nu weer voor haar oude messen. "Ik ben steeds een beetje aan het zoeken. Ik dacht dat ik het gisteren weer onder controle had. Maar wat ik nu aan het doen was, is echt heel slecht. Zo'n tijd is meer voor een trainingswedstrijdje dan voor een EK, vooral in een vol Thialf."

Schouten kan de vinger nog niet leggen op waar het mis is gegaan. "Ik heb na het NK marathon de druk weggelaten. Ik dacht: nu is het even rustig en op de dag van de drie kilometer laad ik me wel weer op. Misschien had ik het door moeten trekken..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl