Hans Hogendoorn
NOS Nieuws

Hans Hogendoorn stopt na 48 jaar als stem van NOS Met het Oog op Morgen

Zijn stem was te horen in bijna 17.000 radiouitzendingen van NOS Met het Oog op Morgen. Sinds het allereerste Oog van 5 januari 1976 sprak Hans Hogendoorn - inmiddels is hij 76 - de begintune en jingles in. "Buiten is het twaalf graden, binnen zit... ", je hoort het hem zeggen.

Maar aan alles komt een einde, zelfs aan de stem van Hans Hogendoorn in het Oog.

De stem van Met Het Oog op Morgen stopt

Hij krijgt een opvolger die via een wedstrijd gekozen gaat worden. Vanaf donderdag 4 januari kan iedereen via deze tool met zijn eigen stem de tune van het Oog inspreken. Een vakjury onder leiding van Oog- en NOS Journaalpresentator Rob Trip kiest vervolgens de stem die het beste past bij het dagelijkse radioprogramma.

Hogendoorn vindt het jammer dat zijn stem verdwijnt, hij heeft 48 jaar met hart en ziel aan het Oog meegewerkt. "Toch is het beter om nu al een opvolger te zoeken en niet te wachten tot het moment dat ik dit niet meer kan doen."

Behalve Rob Trip zitten Nieuws & Co-presentator en NOS-stemcoach Fleur Wallenburg, plaatsvervangend hoofdredacteur Bart Leferink van NOS Nieuws en Fernando Halman, de stem van NPO Zapp in de jury.

Trip is benieuwd naar de stemmen die zullen binnenkomen. "Eigenlijk is Hans Hogendoorn onvervangbaar, zijn geluid was in wezen dat van de aloude dorpsomroeper, dat vind je niet meer."

NOS het Oog op Morgen zoekt nieuwe stem

De nieuwe stem moet wat hem betreft bij de huidige tijd passen. De jury zoekt in ieder geval geen kopie van Hogendoorn, ook vrouwenstemmen zijn welkom. Fernando Halman heeft zelf veel ervaring als voice-over.

"Bij de kinderprogramma's van Zapp kun je met je stem veel variëren, van laag naar hoog en weer naar laag. Bij het Oog zou zoiets niet passen. De nieuwe stem moet vooral emotie en beleving uitstralen die passen bij het nieuwsprogramma Met het Oog op Morgen."

Op zaterdag 10 februari is de ontknoping: dan wordt in een speciale uitzending in Amsterdam bekendgemaakt wie de nieuwe Stem van het Oog wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl