Erwin van de Looi
NOS Voetbal

Na vrije val in laatste duels moet Van de Looi Heracles weer vlottrekken

Erwin van de Looi moet als nieuwe trainer van Heracles de vastgelopen Almelose club weer vlottrekken. De basis daarvoor hoopt de opvolger van John Lammers te leggen tijdens een trainingskamp in Marbella.

"Iedereen die alle regen van de laatste dagen heeft gezien, begrijpt wel dat we naar Spanje zijn vertrokken", zegt de 51-jarige trainer in Langs de Lijn En Omstreken, na aankomst in Marbella, over de keuze om een weekje te 'overwinteren'.

Maar het zijn volgens Van de Looi niet alleen het weer en de doorweekte trainingsvelden. "Je zit een week bij elkaar. Dat geeft mij als nieuwe trainer de tijd om met de spelers te spreken, met elkaar te trainen en ons goed voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. We hebben die tijd hard nodig."

Vrije val

Van de Looi doelt op de vrije val - vijf nederlagen in de laatste zes duels en de uitschakeling in de KNVB-beker - waar het sterk gestarte Heracles voor de winterstop in terecht kwam en die trainer John Lammers zijn baan kostte. "De ploeg was goed begonnen aan de competitie en presteerde misschien wel boven verwachting. Daarna is het minder gegaan."

De voormalig trainer van FC Groningen, Willem II en Jong Oranje, waar hij afgelopen zomer als bondscoach afzwaaide, zegt niet lang te hebben nagedacht toen hij door Nico-Jan Hoogma, de technisch directeur van Heracles, werd benaderd. "Ik ben er open in gegaan. Het was een goed gesprek. Toen ging het snel. Vooral elke dag weer op het veld kunnen staan, heeft mijn beslissing makkelijker gemaakt."

Je kunt het ergens niet mee eens zijn, maar we moeten wel door. Volle bak vooruit met Heracles en dat gaan we samen doen.

Van de Looi over Krüzen

Dat zijn assistent Hendrie Krüzen aangeslagen op het ontslag van Lammers reageerde, is Van de Looi niet ontgaan. "We hebben al met elkaar gewerkt bij Jong Oranje, waar Hendrie in de beginjaren mijn assistent was. Ik ken zijn band met John, weet wat dat hij niet blij was met diens ontslag en dat mag ook. Maar Hendrie weet ook hoe het in de voetballerij werkt. Je kunt het ergens niet mee eens zijn, maar we moeten wel door. Volle bak vooruit met Heracles en dat gaan we samen doen."

Ook de man die hem naar Heracles heeft gehaald, technisch directeur Nico-Jan Hoogma, is voor Van de Looi geen onbekende. Hoogma was directeur topvoetbal bij de bond in de periode dat Van de Looi daar Jong Oranje leidde.

"We hebben vier jaar samengewerkt. Hij heeft me bezig gezien op het veld, trainingen zien geven, zien coachen. Hij heeft een goed beeld van me kunnen vormen. Dat hij me benadert, vat ik op als een compliment. Dan is één en één snel twee."

Heracles kende een lastige eerste seizoenshelft

Op de vraag of Van de Looi bij zijn besluit heeft ingeschat of het haalbaar is om de club uit Almelo in rustiger vaarwater te brengen, zegt hij: "Je hebt je eigen ideeën over voetbal. Daarnaast kijk je naar de selectie, naar wat nog mogelijk is en daar maak je samen een plan op."

Uit altijd lastig

"Zoals ik Heracles ken van mijn tijd toen ik nog bij Willem II en bij FC Groningen werkte, was dat altijd een lastige uitwedstrijd tegen een ploeg die wil aanvallen en waar veel energie in zit. En waar het publiek dan achter ging staan. Dat willen we in de tweede seizoenshelft weer voor elkaar krijgen en dat moet punten op gaan leveren."

Of Van de Looi de spreekwoordelijke poppetjes anders gaat neerzetten dan zijn voorganger, laat hij in het midden. "Het systeem gaat het niet winnen. De spelers die je hebt, bepalen de formatie. Mij gaat het erom dat er een team staat dat energie uitstraalt, maar van elkaar weet wat het aan doen is en weet wat er wordt verwacht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl